Odborníci ponúkajú v uliciach miest bezplatné vyšetrenia očného pozadia

NETKY.SK • 5 Október 2010, 11:00 • 2 min
Odborníci ponúkajú v uliciach miest bezplatné vyšetrenia očného pozadia

Odborníci ponúkajú v uliciach miest bezplatné vyšetrenia očného pozadia

slovakia

left justify in out

img

Pri príležitosti Svetového dňa zraku oftalmológovia opäť vyrážajú do ulíc a ponúkajú verejnosti bezplatné vyšetrenia očného pozadia pomocou tzv. fundus kamery a tiež poradenstvo. Tieto akcie sú súčasťou tretieho ročníka kampane Zaostrite na zrak.
S heslom Prevencia Vám môže zachrániť zrak! ju organizuje Slovenská oftalmologická spoločnosť a Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska (ÚNSS). Ako na dnešnej tlačovej konferencii uviedla PR manažérka ÚNSS, podujatie má poukázať na význam zdravého zraku a prevencie pred jeho poškodením spôsobeným neskorou diagnostikou či zanedbanou liečbou.
Najčastejšou príčinou slepoty vo vyspelých krajinách Európy a Ameriky je vekom podmienená degenerácia makuly (VPDM), pričom ešte pred 30 rokmi bolo toto ochorenie zriedkavé. Len na Slovensku bolo v roku 2008 vyšetrených a liečených približne 700 pacientov, o rok neskôr 1700 a do septembra 2010 približne 2700 pacientov.
Rizikovými faktormi tohto ochorenia je najmä vek, výskyt ochorenia v rodine, rasová predispozícia, slnečné žiarenie, nedostatok antioxidantov v potrave, fajčenie či hypertenzia. Existujú dve formy ochorenia - suchá a vlhká. Suchá je charakteristická pomalou progresiou so stratou zraku a jej výskyt je častejší, tvorí asi 80 percent zo všetkých ochorení na VPDM. Podľa odborníkov má pri nej veľkú úlohu najmä vitaminoterapia a správna životospráva.
Agresívnejšou formou je vlhká VPDM, ktorá je typická akútnym zhoršením zraku. Aj pri tomto ochorení kladú lekári veľký dôraz na prevenciu, pretože skorá diagnostika hrá dôležitú úlohu aj z hľadiska dosiahnutia úspešnosti liečby. Včasnej diagnostike môže napomôcť každý človek prostredníctvom pravidelného testovania zraku pomocou Amslerovej mriežky.
Ľudia po 45. roku života by aspoň raz za tri roky mali navštíviť očného lekára pre vyšetrenie. Chybou je to, že pacienti si v súčasnosti môžu už dioptrické okuliare kúpiť bežne v obchodoch, čo má za následok, že lekára navštívia neskoro.
Degenerácia makuly ovplyvňuje každodenné aktivity pacienta. Nakupovanie je hodnotené osemkrát ťažšie u pacientov s VPDM ako u zdravého jedinca. Kvalita života a emocionálny stres pri VPDM je vnímaný horšie ako pri iných chronických ochoreniach. Až 30 percent pacientov s týmto ochorením trpí depresiou.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies