Odborníci kritizujú kostné testy na určenie veku maloletých

NETKY.SK • 25 December 2013, 13:54 • 2 min
Odborníci kritizujú kostné testy na určenie veku maloletých

BRATISLAVA - Mimovládna organizácia Liga za ľudské práva upozorňuje, že väčšina detí z cudziny, ktoré sa na slovenskom území ocitnú bez sprievodu zákonného zástupcu, z našich domovov zmizne. Minister vnútra Robert Kaliňák obavy tretieho sektora vyvracia tvrdením, že takéto deti zo štatistík vypadnú po zistení, že v skutočnosti nie sú maloletými a iba sa za nich zo strachu pred vyhostením vydávajú.

slovakia

left justify in out

Liga za ľudské práva upozorňuje, že väčšina detí z cudziny, ktoré sa na slovenskom území ocitnú bez sprievodu zákonného zástupcu, z našich domovov zmizne. Minister vnútra Robert Kaliňák obavy tretieho sektora vyvrátil tvrdením, že takéto deti zo štatistík vypadnú po zistení, že v skutočnosti nie sú maloletými a iba sa za nich zo strachu pred vyhostením vydávajú. "Podvodníkov" odhaľujú podľa Kaliňáka takzvané kostičkové testy, ktoré určia kostný vek osoby.

Každoročne sa na Slovensku nájde niekoľko desiatok až stoviek detí z krajín mimo EÚ a bez rodičov. Hľadajú bezpečie, ochranu, starostlivosť a stratené detstvo. Hovorí sa im maloletí bez sprievodu alebo odlúčené deti. Najčastejšie ich hraničná polícia zadrží po prekročení slovensko-ukrajinskej hranice alebo ich nájdu na našom území bez sprievodu zákonného zástupcu. Mimovládna organizácia Liga za ľudské práva upozorňuje, že väčšina z nich po krátkom pobyte v detskom domove zmizne, teda ho opustí bez toho, aby sa vedelo, či odišli z vlastnej vôle, alebo ich vylákali obchodníci s ľuďmi. 

V roku 2011 sa na Slovensku našlo 169 takýchto detí, v roku 2012 to bolo vyše 200. Liga za ľudské práva tvrdí, že 90 percent z nich fakticky "zmizlo". Po tom, čo polícia dieťa identifikuje ako odlúčené, kontaktuje najbližší úrad práce, sociálnych vecí a rodiny a jemu odovzdá maloletého. Úrad kontaktuje príslušný súd. Na základe rozhodnutia súdu dieťa umiestnia do špecializovaného detského domova. Väčšina z detí sa v domove dlhodobo nezdrží, vysvetľuje mimovládka. Podľa jej názoru sa stávajú aj obeťami obchodníkov s ľuďmi. 

Kaliňák zase vidí možné vysvetlenie v praktikách, keď sa z dieťaťa "stane" z noci na ráno 20-ročný človek. Podobne to vidí aj v prípade miznúcich detí, ktoré u nás končia najčastejšie po prechode slovensko-ukrajinských hraníc. Mnohé z nich nemajú čím preukázať svoj vek. Dokumenty o ich narodení nikdy neexistovali alebo sa zničili ešte v krajine pôvodu. Tiež ich strácajú počas strastiplnej a často nebezpečnej cesty do Európy, rovnako im ich berú prevádzači. Mnohé z detí pre spôsob života, ktorý viedli pred vycestovaním, vyzerajú, alebo sa správajú ako dospelí, upozorňuje Liga. Ak nemá cudzinec šediny, prvé čo povie je, že má 14, hovorí minister. Zo štatistiky potom zmizne hneď, ako sa mu urobia takzvané "kostičkové testy", ktoré ukážu, že dieťaťom nie je. Kaliňák je presvedčený, že za deti sa vydávajú aj 30- a 40-roční ľudia. Vysvetľuje to tým, že v záchytných policajných táboroch je vyššia miera obmedzenia na slobode ako v detských domovoch. 

Liga zase odpovedá, že aj experti z oblasti práva, rádiológie a antropológie sa o celej metóde a procese vyjadrujú veľmi kriticky. Tento výskum preukazuje, že RTG vyšetrenia zápästia sú u nás vykonávané spôsobom vzbudzujúcim pochybnosti a absolútne nie sú vhodné na preukazovanie skutočného veku, napísala pre agentúru SITA Zuzana Števulová z Ligy za ľudské práva. Kostným vekom sa rozumie stupeň vývoja kosti konkrétnej osoby. Kostný vek je súčasťou biologického veku a ako taký sa môže alebo nemusí zhodovať s kalendárnym, chronologickým vekom konkrétneho človeka. Tento pritom zohráva rozhodujúcu úlohu aj v oblasti práva, ktorá upravuje vstup a pobyt cudzincov na územie Slovenskej republiky. 

Určovanie kostného veku nie je exaktnou vedou, keďže kostný vek jednotlivca často ovplyvňuje jeho celkové zdravotné, etnické a kultúrne pozadie, vysvetľuje Liga za ľudské práva. Jedna štúdia napríklad zistila, že HIV pozitívne deti vykazovali oneskorený rast kostí. Jeden výskum dokonca zistil, že deti, ktoré konzumovali viac chleba, vykazovali pokročilejší kostný vek. Metóda Greulicha a Pyleovej, v globálnom meradle najčastejšie používaná metóda určovania kostného veku, pozostáva z vyhotovenia röntgenovej snímky pacientovho ľavého (alebo nedominantného) zápästia a ruky a porovnania tejto röntgenovej snímky so štandardizovaným atlasom. Ten Greulich a Pyleová dali dokopy v rokoch 1917 až 1945. Tento atlas pozostáva iba z röntgenových snímok detí z vyšších spoločenských vrstiev európskeho pôvodu, žijúcich v Amerike. Navyše, Greulich a Pyleová zhotovili atlas na účely hodnotenia patologických javov súvisiacich s rastom a nie na účely určovania veku. Kritici atlasu tvrdia, že je zastaraný a súčasné deti sú väčšie než ich predchodcovia. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona