Odborníci budú na medzinárodnej úrovni diskutovať o moderných dejinách Židov

NETKY.SK • 6 Február 2017, 13:25 • 2 min
Odborníci budú na medzinárodnej úrovni diskutovať o moderných dejinách Židov

BRATISLAVA - Moderné dejiny Židov a holokaustu budú témou medzinárodnej diskusie, ktorá sa tento týždeň uskutoční v Bratislave. Podujatie organizuje Dokumentačné stredisko holokaustu (DSH), ktoré Slovensko zastupuje v dvoch významných európskych projektoch, European Holocaust Research Infrastructure (EHRI) a Yerusha - „Periphery“ - Jewish Sources from Slovakia.

slovakia

left justify in out

Medzinárodný pracovný seminár vychádza z oboch projektov a Dokumentačné stredisko holokaustu na ňom predstaví aktuálny stav bádania. Workshop sa uskutoční vo štvrtok 9. februára v Komunitnom centre Židovskej náboženskej obce v Bratislave a vystúpia na ňom od 10:00 do 16:00 odborníci z Belgicka, Česka, Maďarska a Slovenska, medzi nimi aj Ivan Kamenec z Historického ústavu Slovenskej akadémie vied, agentúru SITA o tom za organizátorov podujatia informovala Zuzana Golianová.


Podľa riaditeľky Dokumentačného strediska holokaustu Moniky Vrzgulovej bola podnetom pre usporiadanie medzinárodného workshopu práve účasť strediska v spomínaných dvoch projektoch. "Zástupcovia oboch projektov - EHRI a Yerusha zo zahraničia i zo Slovenska predstavia aktuálny stav bádania a priebežné výstupy. Pozvaní odborníci z vybraných archívov Slovenska zas predstavia tematicky relevantné fondy svojich archívov,“ cituje tlačová správa vyjadrenie Vrzulovej k pripravovanej diskusii. Šéfka Dokumentačného strediska holokaustu verí, že diskusia vytvorí predpoklady pre úspešné pokračovanie oboch medzinárodných projektov na Slovenska.


Občianske združenie Dokumentačné stredisko holokaustu pôsobí na Slovensku od roku 2005. Venuje sa primárne výskumu, dokumentácii, vzdelávacej i publikačnej činnosti, na Slovensku aj v rámci medzinárodných štruktúr. Od roku 2015 stredisko zastupuje Slovensko v dvoch spomínaných významných európskych projektoch. Prvým je projekt European Holocaust Research Infrastructure financovaný Európskou úniou. Predstavuje podporu výskumu holokaustu a vývoj nových metód a pomôcok.

 

Spolupracuje na ňom viac ako 20 partnerských organizácií zo 17 krajín. Ide o identifikáciu a zaznamenanie informácií o inštitúciách, archívnych fondoch a zbierkach týkajúcich sa holokaustu do internetového portálu. Druhým je projekt Yerusha - „Periphery“ - Jewish Sources from Slovakia, zameraný na židovské archívne dokumenty týkajúce sa obdobia 1848 až 1938. Zapojilo sa doň 14 európskych krajín a na Slovensku na ňom spolupracuje Dokumentačné stredisko holokaustu a Židovské múzeum v Prahe. Projekt, ktorého náplňou je zhromažďovanie a zverejňovanie informácií o dostupných prameňoch k moderným európskym židovským dejinám a kultúre, podporuje Rotschild Foundation Europe, dodáva sa v tlačovej správe.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies