Odborníci bijú na poplach! Riziko rakoviny kože sa z roka na rok zvyšuje.

NETKY.SK • 22 August 2021, 12:38 • 2 min
Odborníci bijú na poplach! Riziko rakoviny kože sa z roka na rok zvyšuje.

BRATISLAVA - O správnom používaní prípravkov s obsahom OF /ochranného faktora/, odborne fotoprotekcie, sa už toho popísalo veľa. Podľa erudovanej dermatologičky, primárky doktorky Alexandry Rozborilovej, treba uprednostniť výber a kúpu takýchto produktov v lekárni, kde okrem nich získame aj cenné rady o potrebnej výšky OF vzhľadom na miesto, ktoré hodláme navštíviť, a správneho používania produktu.

slovakia

left justify in out

O správnom používaní prípravkov s obsahom OF /ochranného faktora/, odborne fotoprotekcie, sa už toho popísalo veľa.  Podľa erudovanej dermatologičky, primárky doktorky Alexandry Rozborilovej,  treba uprednostniť výber a kúpu takýchto produktov v lekárni, kde okrem nich získame aj cenné rady o potrebnej výšky OF vzhľadom na miesto, ktoré hodláme navštíviť, a správneho používania produktu.

 

Uprednostnite minerálne filtre 

Na výrobky predávané v drogérii by sa radšej nespoliehala, podľa jej slov číslo uvedené na obale nemusí vyjadrovať skutočnú hodnotu ochranného faktora. Primárka odporúča uprednostniť minerálne filtre pred chemickými, hoci tieto môžu na koži zanechávať svetlý film.

 

Hodnota fotoprotekcie vyjadruje násobok času, za ktorý sa koža nespáli v porovnaní s prípravkom neošetrenej kože. Pri najvyššej ochrane, označovanej čislicou 50+ by sme preto pokojne, podľa svetlosti, či tmavosti kože, mohli ostať na slnku výrazne dlhšie. Pri kúpaní nesmieme zabúdať, že väčšia časť opaľovacieho prípravku sa zväčša odplaví.

 

Preto ho musíme obnovovať ihneď po osušení a na vodoodolnosť produktu sa radšej nespoliehať. Mnoho ľudí sa mylne domnieva, že prípravou na horúce, slnečné dni je užívanie karotenoidov, najčastejšie betakaroténu. Ten síce pôsobí ako silný antioxidant, ktorý koži po predávkovaní prepožičiava žltkavú farbu, kožu však pred slnkom neochráni.

 

Koža má pamäť...

...a pamätá si skutočne všetky naše prehrešky,   ktoré sme „spáchali“ na slnku. Raz nám to môže veľmi  nepekne spočítať  v podobe výskytu zhubného ochorenia – melanómu. Jeho výskyt sa z roka na rok alarmujúco zvyšuje.

 

Podľa slov doktorky Rozborilovej je preto nesmierne dôležité dať si kožu aspoň raz do roka skontrolovať pomocou digitálneho dermatoskopu. Ten sa v rukách skúseného špecialistu zmení na skvelý diagnostický nástroj, za pomoci ktorého dokáže lekár určiť, ktoré znamienka môžeme na koži ponechať a ktoré už musia von.

 

,,Často na našu kliniku príde pacient s niečím, čo považuje za zhubné, pričom o pár centimetrov ďalej má znamienko, ktoré treba vybrať, a to, čo on považuje za nebezpečné, je iba neškodná bradavička. Mnoho ľudí má po lete vysušenú, miestami až popraskanú kožu a nepríjemne hyperpigmentácie, ktoré nemusia byť len dôsledkom užívania hormonálnej antikoncepcie, ale toto všetko však dnes už dokážeme riešiť,´´ dodáva odborníčka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Petras

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona