Odborníci a prevádzkovatelia hazardu diskutovali o budúcnosti v SR

NETKY.SK • 10 Október 2016, 14:34 • 2 min
Odborníci a prevádzkovatelia hazardu diskutovali o budúcnosti v SR

BRATISLAVA - Na programe najbližšej schôdze parlamentu je aj legislatívna úprava hazardu. O tom, čo môže znamenať v tejto oblasti podnikania, diskutovali dnes v Bratislave na konferencii predstavitelia spoločností prevádzkujúcich hazardné a stávkové hry, poslanci NR SR a ďalší hostia. Podujatie zorganizovalo občianske združenie Aliancia za čistú hru - Clarify.

slovakia

left justify in out

Podľa informácií aliancie záujem Slovákov o hazardné hry je vysoký. Kým výška prijatých vkladov predstavovala v roku 2014 viac ako 2,5 miliardy eur, o rok stúpla na vyše 3 miliardy eur. Na výhrach sa vyplatilo 2,321 miliardy eur. Oproti roku 2014 je to o 17 miliónov eur viac.

 

Celkovo sa odhaduje, že v zábavnom priemysle Slováci nechajú ročne až 6 miliárd eur. Do štátneho rozpočtu priamo z prevádzkovania hazardných hier boli v roku 2015 odvedené prostriedky vo výške 169 miliónov eur, čo je o 23 miliónov eur viac ako v roku 2014.

 

Moderné technológie a rozvoj online lotériového trhu výrazne menia fungovanie a smerovanie hazardných hier na internete. Čoraz väčším problémom sa pre Slovensko stáva „podnikanie“ nelegálnych spoločností, ktoré cez internet ponúkajú online hazardné hry. Uviedol to dnes na konferencii venovanej súčasnému stavu hazardu na Slovensku a pripravovanej novele zákona o hazarde Peter Papánek z Asociácie stávkových spoločností.

 

Podľa jeho slov tieto spoločnosti neplatia na Slovensku dane, odvody a poplatky a na čiernom trhu neposkytujú ani základnú mieru ochrany spotrebiteľa. Znamená to, že rozmach nelegálneho trhu štát výrazne oberá o príjmy z hazardných hier. Podľa odhadov ide na Slovensku každé štvrté vsadené euro na účet nelegálnych prevádzkovateľov. Celkovo sa odhady ich tržieb v roku 2015 pohybujú na úrovni 210 miliónov eur. Nelegálny trh internetových športových stávok predstavuje viac ako 25 % z celkového trhu, v prípade kasínových hier to je viac ako 82 %.

 

Podľa Papánka verejné financie vďaka pôsobeniu nelegálnych spoločností prišli v rokoch 2011 – 2015 o 94.140.286 eur. Odhad na roky 2016 a 2017 je ďalších 56.096.114 eur. A vzhľadom k tomu, že herný a stávkový priemysel sa v poslednom období výrazne presúva do on-line prostredia, nelegálny trh má potenciál ďalšieho nárastu. Skúsenosti z európskych krajín ukazujú, že je možné vytvoriť prosperujúcu a napriek tomu spoločensky zodpovednú ponuku hazardných hier. Podľa neho treba urobiť štyri kroky na dosiahnutie tohto cieľa, a to zmeniť obratovú daň na daň z výhry, vytvoriť podmienky pre vznik legálnych online kasín, zavedenie spätnej dane a blokovanie nelegálnych operátorov.

 

Návrh novely zákona o hazarde, ako uviedol prezident Asociácie zábavy a hier (AZAH) Igor Vicela, má síce niektoré pozitívne prvky, ale v zásade nerieši situáciu. Hoci asociácia pripomienkovala návrh novely, ich pripomienky neboli akceptované. Ako uviedol, neprijateľné je napríklad zvýšenie poplatku za jeden hrací automat zo súčasných 5000 o ďalších 500 eur, vydávanie licencie len na dva roky, čo znemožňuje akékoľvek aktivity v tejto oblasti a pod. Za pozitívum označil pripravovaný register hráčov, ktorý by mal zamedziť hrať ľuďom, ktorí poberajú sociálne dávky.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies