Odborníci a podnikatelia žiadajú vymenovanie nového šéfa ÚRSO

NETKY.SK • 25 Apríl 2017, 11:23 • 2 min
Odborníci a podnikatelia žiadajú vymenovanie nového šéfa ÚRSO

BRATISLAVA - Slovenská asociácia fotovoltického priemyslu a OZE (SAPI) poslala otvorený list prezidentovi SR, predsedovi vlády SR, ako aj členom vládneho kabinetu. V ňom asociácia a signatári požadujú čo najskoršie vymenovanie nezávislého odborníka na čelo Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO). Pod list sa podpísalo vyše 130 odborníkov a podnikateľov z oblasti energetiky.

slovakia

left justify in out

Ako informovala riaditeľka SAPI Veronika Galeková, od nového predsedu ÚRSO očakávajú signatári zjednodušenie a sprehľadnenie regulácie a zvýšenie jej transparentnosti. Taktiež požadujú zrušenie G-komponentu, zrušenie sankcie vo forme straty podpory za nesplnenie oznamovacej povinnosti a zrušenie viac ako tri roky trvajúceho stop-stavu pre zelené energetické zdroje s výkonom nad desať kilowattov.

 

„Otvoreným listom chceme apelovať tak na pána prezidenta, ako aj na pána premiéra a členov vlády, aby spoločne našli osobnosť výraznú po odbornej aj morálnej stránke, ktorá by bola schopná viesť úrad tak, aby slúžil verejným záujmom,“ konštatovala Galeková.

Začiatkom februára sa vzdal funkcie predsedu ÚRSO Jozef Holjenčík. Ten odstúpil zo svojho postu potom, ako prepukol chaos s cenami energií, ktoré v niektorých prípadoch vzrástli, a to aj napriek tomu, že regulátor avizoval na tento rok lacnejšie energie. Do vymenovania nového šéfa regulačného úradu preberá všetky právomoci podpredseda ÚRSO Miroslav Čelinský.

 

Ako nedávno avizoval minister hospodárstva Peter Žiga, nového šéfa regulačného úradu bude vláda hľadať až po prijatí novely zákona o regulácii v sieťových odvetviach. Tú by mali poslanci Národnej rady SR definitívne schváliť na nadchádzajúcej májovej schôdzi.
 

Podľa Ministerstva hospodárstva SR je ÚRSO nezávislý orgán a za jeho riadenie nesie plnú zodpovednosť súčasné vedenie úradu. "Rezort však už predložil do NR SR zákon, ktorý mení súčasné nastavenie ÚRSO, a na základe ktorého sa následne rozhodne o novom predsedovi úradu," konštatoval hovorca ministra hospodárstva Maroš Stano.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona