Odborárov nahnevala Čaplovičova správa, nevylučujú protesty

NETKY.SK • 10 Apríl 2013, 16:17 • 2 min
Odborárov nahnevala Čaplovičova správa, nevylučujú protesty

BRATISLAVA - Správa o stave školstva, ktorú dnes vláda vzala na vedomie, nezohľadňuje všetky požiadavky školských odborárov do roku 2016 a môže ešte prehĺbiť krízu školstva. Odborári preto vyzvali ministrov školstva a financií na rokovanie a rada zväzu rozhodne o ďalších krokoch. Podľa šéfa školských odborov Pavla Ondeka nie sú vylúčené ani ďalšie protesty.

slovakia

left justify in out

"Obsahuje najmä všeobecné ustanovenia bez konkrétnych krokov a spôsobu zvyšovania finančných prostriedkov v jednotlivých rokoch, ktoré sa majú uskutočniť ešte počas volebného obdobia tejto vlády," zhodlo sa vedenie odborov. Jedným z najväčších nedostatkov je chýbajúca požiadavka na ročné zvyšovanie financií do školstva o 0,3 percenta HDP, ako to žiadal Odborový zväz pracovníkov školstva a vedy na Slovensku (OZPŠaV) a ako bolo uvedené v pôvodnom texte správy. "V správe sa uvádza zvýšenie na šesť percent HDP do roku 2020, čím sa zodpovednosť presúva na ďalšiu vládu. OZPŠaV je znepokojený, že obsah správy môže predĺžiť podfinancovanie školstva, čím sa ešte prehĺbi kríza rezortu," doplnil Ondek. 

Školskí odborári preto vyzvali ministrov školstva a financií Dušana Čaploviča a Petra Kažimíra na rokovanie o najpodstatnejších nedostatkoch uvedenej správy. V najbližšom čase k tejto problematike zväz zvolá okrúhly stôl za účasti partnerských reprezentatívnych organizácií v rezorte školstva a 24. apríla zasadne mimoriadna radu zväzu, ktorá k danej situácii zaujme stanovisko. Ďalšie kroky podľa Ondeka budú závisieť od postojov členov rady. 

"Dnes vládou schválený materiál je určený na verejnú diskusiu a z tohto pohľadu ho považujeme za sumár opatrení, ku ktorým sa vyjadrí nielen Národná rada SR, ale aj rezort školstva v zmysle ďalších prijatých konkrétnych krokov," zareagoval hovorca ministra školstva Michal Kaliňák. 

Kabinet dnes zobral na vedomie Správu o stave školstva na verejnú diskusiu ministra školstva, ktorú si vyžiadal parlament. Slovensko by malo podľa nej postupne zvyšovať výdavky na školstvo, aby do roku 2020 dosiahli šesť percent HDP. Do roku 2020 by mal priemerný plat učiteľa s vysokoškolským vzdelaním dosiahnuť najmenej 75 percent priemerného platu ostatných vysokoškolsky vzdelaných ľudí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona