Odborári zvážia vládne návrhy, školy si podávajú štrajkovú štafetu

NETKY.SK • 4 December 2012, 07:30 • 2 min
Odborári zvážia vládne návrhy, školy si podávajú štrajkovú štafetu

Odborári zvážia vládne návrhy, školy si podávajú štrajkovú štafetu - Politika O tom, či ponuku odborári príjmu, rozhodne mimoriadna rada zväzu, ktorá zasadne v stredu (5. 12.

slovakia

left justify in out

O tom, či ponuku odborári príjmu, rozhodne mimoriadna rada zväzu, ktorá zasadne v stredu (5.12.) dopoludnia.

 Minister školstva Dušan Čaplovič (Smer-SD) a líder školských odborov Pavel Ondek po pondelkovom (3.12.) rokovaní na Úrade vlády prehovorili o návrhoch vlády. 

img
 


V budúcom roku by tieto návrhy mali školským zamestnancom priniesť zvýšenie hrubých platov o vyše 7,5 percenta. Učiteľ s mesačným platom 780 eur by si tak prilepšil o takmer 60 eur. Okrem toho vláda učiteľom sľubuje napríklad definitívu, t.z. po 25 rokoch v školstve a dovŕšení 55. roku by ich nemohli do dôchodku prepustiť.

O tom, či ponuku odborári príjmu, rozhodne mimoriadna rada zväzu, ktorá zasadne v stredu (5.12.) dopoludnia. V ten istý deň majú o svojom rozhodnutí rokovať s vládou. Podľa Čaploviča je vláda ochotná kvôli tomu prerušiť svoje výjazdové rokovanie na Kysuciach.

Štafetový štrajk škôl

img
 

Bratislavské školy aj dnes pokračujú v tzv. štafetovom štrajku. Neučí sa na Spojenej škole Tilgnerova a na Spojenej škole Novohradská, zavretá zostáva aj ZŠ Karloveská. Okrem toho štrajkuje aj Gymnázium Ľ. Štúra v Trenčíne. Školy v Handlovej avizovali, že počkajú, ako budú pokračovať rokovania odborárov s vládou a v prípade, ak sa situácia nebude vyvíjať priaznivo, od štvrtka (6.12.) plánujú znova vstúpiť do štrajku. Okrem toho v stredu (5.12.) popoludní chystajú zamestnanci bratislavských škôl ďalší protest pred Úradom vlády. Zástupcovia 15 bratislavských škôl, ktoré pokračujú v štafetovom štrajku, vyzvali školy na celom Slovensku, aby v stredu zorganizovali podobné protestné zhromaždenia vo svojich mestách.


Otvorený list aktivistov 

Aktivisti napísali otvorený list ministrovi školstva a šéfovi školských odborov Učiteľ 2020, ktorý môže elektronicky podporiť verejnosť. V ňom oslovených upozorňujú, že štrajk nie je len zápasom učiteľov za svoje práva, ale v prvom rade je zápasom o budúcnosť vzdelávania. Žiadajú zastaviť "naťahovanie" sa o zvyšovanie platov na úrovni päť verzus 10 percent. Navrhujú vytvoriť dlhodobú stratégiu, ktorá by mala tri priority. Prvou je, aby vynikajúci študenti išli študovať učiteľstvo, druhou je garancia každoročného nárastu financií do školstva a do platov učiteľov a poslednou optimalizácia súčasnej siete škôl a počtu učiteľov smerom k štandardom EÚ.

Medzi signatármi listu je aj prezident Asociácie riaditeľov štátnych gymnázií Pavel Sadloň, predsedníčka Združenia samosprávnych škôl Slovenska Alena Petáková, ale aj spisovateľ Michal Hvorecký či moderátorka Adela Banášová.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies