Odborári zo Škody vypovedali dohodu o flexibilných zmenách, hrozia štrajkami

NETKY.SK • 4 Apríl 2018, 11:51 • 2 min
Odborári zo Škody vypovedali dohodu o flexibilných zmenách, hrozia štrajkami

MLADÁ BOLESLAV - Odbory v českej automobilke Škoda Auto, ktorá patrí koncernu Volkswagen, v stredu oznámili, že vypovedali dohodu o flexibilných pracovných zmenách.

slovakia

left justify in out

Zvýšili tak svoj tlak na vedenie firmy, s ktorým rokujú o dvojcifernom náraste miezd, a pohrozili štrajkami. Vedúci predstavitelia odborov vo vyhlásení uviedli, že v prípade prerušenia mzdových rozhovorov, môže dôjsť k vypovedaniu ďalších zmlúv o pracovných zmenách.

 

Odborári uviedli, že v máji môžu vyhlásiť štrajk, ak nedôjde k dohode. A oznámili, že sa budú snažiť o zvýšenie miezd o 14 % v nasledujúcich 12 mesiacoch. Minulý týždeň odmietli ponuku manažmentu na 10-% nárast platov. Štrajky sú vzácne v Česku, ktorého ekonomiku ťahá automobilový sektor.

 

Výkon českého hospodárstva v uplynulých rokoch výrazne rástol a nezamestnanosť klesla na najnižšiu úroveň za dve desaťročia. Mzdy v krajine sa preto rýchlo zvyšujú naprieč odvetviami a vyvíjajú tlak na zamestnávateľov.

 

Škoda, najväčší český exportér, už takmer 30 rokov vo vlastníctve Volkswagenu, "prekvitá" a stala sa jedným z lídrov nemeckého koncernu. Vlani jej prevádzkové marže dokonca prekonali marže výrobcu luxusných značiek Audi a BMW.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies