Odborári žiadali prezidenta o podporu učiteľov a školstva

NETKY.SK • 10 Marec 2015, 16:42 • 2 min
Odborári žiadali prezidenta o podporu učiteľov a školstva

BRATISLAVA - Odborári dnes požiadali prezidenta SR Andreja Kisku, aby svojou osobnosťou prispel k zvýšeniu prídelu HDP do školstva.

slovakia

left justify in out

Po spoločnom rokovaní s prezidentom to povedal predseda Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku Pavel Ondek s tým, že cieľom je dostať do školstva také percento HDP ako vo vyspelých štátoch EÚ.

 

Pracovníci odborov otvorili s prezidentom aj otázku prenesených a originálnych kompetencií, pri ktorej žiadajú, aby všetci zamestnanci pracujúci v školstve spadali pod jeden rezort - ministerstvo školstva. Tretiu požiadavku vyslovili v súvislosti so zákonom o pedagogických zamestnancoch, ktorý by mal obsahovať podľa Ondeka aj kroky na ochranu pedagogických a nepedagogických zamestnancov a riešiť tak mobing a bossing. 

 

V súvislosti s otázkou zvyšovania platov pedagogickým a nepedagogickým zamestnancom dnes Ondek povedal, že rokovania o zvýšení platu na rok 2016 sa už začali s ministrom školstva, ktorý prisľúbil zvýšenie. Odborári chcú pritom pokračovať v trende, ktorý nastavili od roku 2012, a žiadajú teda minimálne päť percent pre všetkých zamestnancov v regionálnom aj vysokom školstve. Cieľovou požiadavkou pritom je, aby plat pre pedagógov a odborných zamestnancov v regionálnom školstve tvoril 1,2- až 1,6-násobok priemerného platu v národnom hospodárstve a plat pre pedagógov vysokých škôl tvoril 1,7- až trojnásobok priemerného platu. 

 

Prezidentka Slovenskej komory učiteľov Mária Barancová dnes uviedla, že prezidenta požiadali o aktivity, ktoré by zvýšili spoločenský a ekonomický status učiteľov. "Záleží nám na mladých učiteľoch, a aby sme zatraktívnili učiteľskú profesiu," povedala Barancová s tým, že plat začínajúceho učiteľa nereflektuje potrebu dosiahnuť základné životné potreby. Barancová tiež uviedla, že prioritu školstva si treba uvedomiť pri tvorbe štátneho rozpočtu. 

 

Na stretnutí s prezidentom sa dnes zúčastnil aj predseda Nových školských odborov Ľudovít Sebelédi. Pri otázke na plánované zvyšovanie platu učiteľov o päť percent povedal, že predstava Nových školských odborov bolo zvyšovať plat viac. "Musím sa však pridať k odborovému zväzu pri požiadavke päťpercentného zvyšovania. Iná možnosť nie je, odborový zväz je najväčší hráč," povedal Sebelédi s tým, že ak sa v Českej republike či Maďarsku podaril urobiť väčší skok pri zvyšovaní platov, podaril by sa asi aj na Slovensku. 

 

Prezident Andrej Kiska povedal, že plne podporuje snahu odborov o zlepšenie postavenia učiteľov na Slovensku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies