Odborári žiadajú ministra, aby obmedzil peniaze súkromným školám

NETKY.SK • 25 Apríl 2012, 12:10 • 2 min
Odborári žiadajú ministra, aby obmedzil peniaze súkromným školám

Odborári žiadajú ministra, aby obmedzil peniaze súkromným školám

slovakia

left justify in out

img

 Neštátne školy by mali byť financované zo štátneho rozpočtu, iba ak budú poskytovať bezplatné vzdelanie. Tvrdí to školský odborový zväz, ktorý žiada ministra školstva Dušana Čaploviča (Smer-SD), aby obmedzenie prostriedkov pre súkromné školy zakotvil do Programového vyhlásenia vlády SR.

"V súčasnej zadlženosti Slovenska a stavu štátnych financií sa javí ako neúnosné, aby štát financoval neštátne školy," uviedli odborári. Predseda zväzu Pavol Ondek hovorí, že ak odborári žiadajú navýšenie prostriedkov do školstva, poukazujú aj na existujúce nedostatky, kde sa dajú nájsť peniaze. "Štátne školy sú znevýhodnené oproti súkromným školám hlavne v tom, že aj súkromné školy dostávajú stopercentný balík finančných prostriedkov na činnosť a okrem toho ešte vyberajú peniaze od rodičov," uviedol Ondek pre TASR.

Odborový zväz v požiadavkách, ktoré chce presadiť do programového vyhlásenia, žiada zmenu zákona "s cieľom zabezpečiť financovanie zo štátneho rozpočtu len štátnych škôl, neštátnym školám a školským zariadeniam poskytovať štátnu dotáciu len v mimoriadnych, explicitne vymenovaných prípadoch". Či minister Čaplovič túto požiadavku presadí do programu vlády, zatiaľ nie je známe. "Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR sa k uvedeným požiadavkám nebude vyjadrovať, kým nebude schválené Programové vyhlásenie vlády SR, ktoré považujeme za základný dokument vlády," reagoval hovorca ministerstva školstva Michal Kaliňák.

Proti požiadavke odborárov sa ostro ohradila Asociácia súkromných škôl a školských zariadení Slovenska a označila ju za "neadekvátnu a neprijateľnú, pretože má protiústavný a diskriminačný charakter". "Školský zákon deklaruje, že jedným z hlavných princípov výchovy a vzdelávania je princíp rovnoprávnosti postavenia škôl a školských zariadení bez rozdielu zriaďovateľa. Tento princíp má v procese fungovania škôl a školských zariadení – a teda aj jeho financovaní - zamedziť akýmkoľvek náznakom diskriminácie a má byť základným princípom všetkých právnych predpisov, ktoré upravujú postavenie škôl a školských zariadení," zdôraznila Saskia Repčíková z asociácie súkromných škôl.

Dotácie zo štátneho rozpočtu sú podľa asociácie zo zákona určené na mzdy a prevádzku škôl a školských zariadení. "Preto je požiadavka neposkytovať ich súkromným školám v príkrom rozpore aj s poslaním samotného zväzu chrániť a obhajovať oprávnené záujmy svojich členov," tvrdia súkromné školy. V stanovisku uviedli, že požiadavka odborárov by sa dotkla mzdových prostriedkov určených na platy 3863 pedagogických zamestnancov, 1280 nepedagogických zamestnancov a 119 odborných zamestnancov pracujúcich v súkromných školách a školských zariadeniach. Asociácia preto požiadala predsedu odborov Pavla Ondeka o stiahnutie tejto požiadavky.

Slovenská komora učiteľov v súvislosti s požiadavkou odborárov vyjadrila kladný postoj k súčasnému rovnoprávnemu školskému systému existencie štátnych, cirkevných a súkromných škôl. Komora ho považuje za demokratický prvok vo vzdelávaní vyspelých krajín.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies