Odborári z bratislavského Volkswagenu už založili novú odborovú organizáciu

NETKY.SK • 13 Október 2016, 16:58 • 2 min
Odborári z bratislavského Volkswagenu už založili novú odborovú organizáciu

BRATISLAVA – Odborári v automobilke Volkswagen Slovakia pod vedením Zoroslava Smolinského už založili novú odborovú organizáciu, do ktorej začali prechádzať členovia pôvodných odborov pod Odborovým zväzom (OZ) KOVO. Ten totiž v utorok (11. 10.) rozhodol o ich likvidácii. Smolinský za tým vidí mocenskú ambíciu vedenia zväzu ovládnuť ich odborovú organizáciu a snahu zmocniť sa jej majetku.

slovakia

left justify in out

Ako dnes informoval desiatky zamestnancov, ktorí ho prišli podporiť pred vchod do bratislavského závodu, nová odborová organizácia bola založená ešte 18. septembra. Dôvodom sú spory s predsedom OZ KOVO Emilom Machynom, ktoré trvajú už od januára. Ľudia sa teraz môžu odhlásiť z pôvodnej odborovej organizácie a vyplniť prihlášku do nových, moderných odborov Volkswagenu. O vystúpenie vraj žiadajú z vlastnej iniciatívy.

 

"Aj keď tu budú dvoje odbory v podniku, vedenie je povinné baviť sa s organizáciou silnejšou. My stojíme za vami, zamestnancami, a dúfame, že aj vy stojíte za nami. Treba si uvedomiť, že tlak musí prichádzať zvnútra na vedenie odborov a nie, aby vedenie odborov robilo tlak na svoje organizácie a na ich členov," vyhlásil Smolinský.

 

Vo Volkswagene pôsobí najväčšia odborová organizácia na Slovensku, združuje 78 % z približne 11.000 zamestnancov podniku. "Naším cieľom je, aby tu bola jedna odborová organizácia, silná a kvalitná, aby sa netrieštila sila, ale je demokracia. My nebudeme násilím presviedčať ľudí, každý jeden zamestnanec sa musí rozhodnúť, čo chce," povedal Smolinský.

 

Predpokladá však, že k novým odborom by sa mohla pridať väčšina súčasných členov. Rovnako sú otvorení spolupráci s inými organizáciami a podnikmi, no aktívne ich podľa neho oslovovať nebudú. "Pre nás je prioritou chrániť vlastných zamestnancov," dodal šéf podnikových odborov.

 

Zároveň uviedol, že dnes ráno vyzvalo vedenie spoločnosti odborárov, aby opustili priestory závodu a vzali si voľno. Tlak naň podľa neho vyvíja práve Machyna. Neskôr manažment svoje rozhodnutie prehodnotil. "Vedenie deklarovalo, že sa nebude miešať do sporu medzi OZ KOVO a nami," zdôraznil Smolinský. V pondelok (17. 10.) sa má uskutočniť spoločné stretnutie zástupcov vedenia firmy, základnej odborovej organizácie a odborového zväzu.

 

Majetok základnej odborovej organizácie Volkswagenu presahuje podľa jej podpredsedníčky Jolany Julkeovej milión eur. O tom, čo sa s ním stane po zániku organizácie, rozhodne súd, na ktorý sa pre postup OZ KOVO obrátili so žalobou.

 

Konanie odborového zväzu pod vedením Machynu považujú odborári z Volkswagenu za vyvrcholenie jeho dlhodobej snahy o ovládnutie odborov proti vôli ich členov. V májových voľbách získal Smolinský 4401 hlasov a jeho protikandidát podporovaný Machynom iba 492.

 

OZ KOVO tvrdí, že každá základná odborová organizácia musí rešpektovať platné pravidlá a stanovy. Smolinského odbory ich mali porušiť tým, že vylúčili jedného svojho člena. "Bohužiaľ, výbor sa ich rozhodol nerešpektovať, takže sme museli postupovať tak, ako sme postupovali. To ale neznamená, že sme chceli organizáciu viesť k zániku, práve naopak. My sme chceli situáciu zastabilizovať, skonsolidovať a hľadať kompromisné riešenia," reagovala pre TASR podpredsedníčka zväzu Monika Benedeková.

 

Pokiaľ v pôvodnej organizácii zostanú členovia, OZ KOVO ich plánuje naďalej zastupovať. "Zostávajú platné všetky zmluvy, dohody, ich nároky a práva členov. Organizácia ďalej funguje, my ju budeme viesť k novým voľbám a z konsolidácie sa dostane do riadneho režimu fungovania," avizovala Benedeková.

 

Majetok základnej odborovej organizácie podľa nej zostane jej majetkom aj po prípadnom odchode členov do nových odborov. Keďže sa k účtovným dokumentom momentálne nevedia dostať, budú sa ich domáhať súdnou cestou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies