Odborári vyhlásia štrajkovú pohotovosť a nevylučujú ani generálny štrajk

NETKY.SK • 19 November 2010, 13:13 • 2 min
Odborári vyhlásia štrajkovú pohotovosť a nevylučujú ani generálny štrajk

Odborári vyhlásia štrajkovú pohotovosť a nevylučujú ani generálny štrajk

slovakia

left justify in out

img

Odborový zväz (OZ) KOVO pripravuje po rokovaní mimoriadnej Rady OZ KOVO 2. decembra vyhlásenie štrajkovej pohotovosti a pripúšťajú aj možnosť vyhlásenia generálneho štrajku. Po rokovaní Predsedníctva Rady OZ KOVO v Žiline o tom dnes informoval predseda OZ KOVO Emil Machyna.
      Zdôraznil, že balíček opatrení vlády SR, Zákonník práce aj zákon o kolektívnom vyjednávaní majú tvrdé dopady na životnú úroveň zamestnancov a zásadne oslabujú práva odborov. „Posledný návrh zákona o kolektívnom vyjednávaní dáva možnosť zablokovať kolektívne vyjednávanie a ak si zamestnávatelia v niektorých regiónoch vytvárajú takzvané žlté odbory, tak to kolektívne vyjednávanie môže byť zablokované vždy. Je to jasný signál, že balíček opatrení zhoršuje podnikateľské prostredie a je to veľmi zlá správa pre ľudí a pre Slovensko. To isté robí aj zákon o kolektívnom vyjednávaní. Ak by sa to udialo, ľudia prídu aj o možnosť vyjednávať prostredníctvom odborov a prídu o benefity, ktoré dnes majú,“ skonštatoval Machyna.
      Odborári podľa Machynu začínajú pripravovať tvrdé nátlakové akcie. „Chceme požiadať aj iné odborové zväzy, ktorých sa to týka, aby spoločne vyhlásili takéto kroky. A dali jasne vláde najavo, že nemôže zastupovať len kapitál a zhoršovať podmienky ľuďom, lebo má v programovom vyhlásení napísané zlepšenie kvality života. Takýmto spôsobom sa nezlepšuje kvalita života, ale zhoršuje širokému percentu ľudí na Slovensku. Aj tým, ktorí sú zamestnaní,“ povedal predseda OZ KOVO.
      „Presne toto sa nám už stalo za vlády Vladimíra Mečiara. Keď sme odišli z tripartity, založil si žlté odbory a vyjednával mimo nás. Máme pocit, že táto vláda presne robí to isté. Aby si v podnikoch zakladali žlté odbory, obchádzali nás a skomplikovali nám celý proces vyjednávania. A to sa v demokracii nerobí. Lebo všeobecne platí, tam, kde sú odbory, je stabilizovaná demokracia. Kde sa potláčajú práva odborov, potláčajú sa aj práva demokracie,“ uviedol Machyna.
      Prípadnému vyhláseniu generálneho štrajku budú podľa Machynu predchádzať rôzne nátlakové aktivity. „Niektoré kroky už máme. Ak ich Rada schváli, v krátkej dobe niektoré z nich budeme robiť. A potom postupne, ako zozbierame všetky veci a verím, že ľudí dokážeme presvedčiť, aby sme mohli vyhlásiť aj takúto vážnu vec na určitý čas. Ak to nepomôže, pôjdeme aj ďalej. Vidíme, aké sa robia kroky v iných štátoch Európy, ako sa ľudia bránia. Budeme robiť všetko pre to, aby sme ľudí presvedčili, aby sa bránili presne rovnako,“ uzatvoril Machyna.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies