Odborári vo Francúzsku sú s výsledkami štrajku spokojní

NETKY.SK • 8 September 2010, 07:37 • 2 min
Odborári vo Francúzsku sú s výsledkami štrajku spokojní

Odborári vo Francúzsku sú s výsledkami štrajku spokojní

slovakia

left justify in out

img

Odborárski predáci vo Francúzsku charakterizovali dnešný celonárodný štrajk proti dôchodkovej reforme ako svoje víťazstvo. Uviedli, že sa na proteste zúčastnili asi dva milióny ľudí, ktorí v uliciach vyjadrovali odmietavý postoj k nepopulárnej reforme.
      Vplyvný odborový zväz CGT konštatoval, že asi týždeň nepretržitého štrajku v piatich rafinériách ropného koncernu Total bude treba na to, kým nedostatok paliva pocítia aj motoristi. Súčasne rovnaký čas bude treba, aby sa znížila výroba elektrickej energie, ktorá postačí len pre potreby domácností.
      Odborári tvrdili, že účasť zamestnancov energetického sektora na protestoch bola vyššia než v predchádzajúcich prípadoch a že sa vytvoril silný spoločenský potenciál proti dôchodkovej reforme prezidenta Nicolasa Sarkozyho.
      Vedenie štátneho energetického koncernu EdF informovalo, že sa napoludnie zapojil do štrajku len jeden z piatich jeho pracovníkov.
      Vedenie Totalu a odborov CGT uviedli, že spracovanie ropy v koncerne kleslo na minimum; štyri z piatich prevádzkovaných rafinérií zastavili aj distribúciu palív. Vo Francúzku patrí Totalu päť z 11 rafinérií. V krajine sa denne spracúva priemerne milión barelov (barel = 159 litrov) ropy a Total má na výkone podiel 53 %.
      Zastavenie činnosti rafinérií Totalu nemalo vplyv na ceny motorových palív a vykurovacích olejov.
      Francúzi začali štrajkovať proti dôchodkovej reforme a najmä proti zvýšeniu hranice pre odchod do penzie zo 60 na 62 rokov.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies