Odborári vítajú konkrétnejšie záväzky v Čaplovičovej správe

NETKY.SK • 25 September 2013, 11:02 • 2 min
Odborári vítajú konkrétnejšie záväzky v Čaplovičovej správe

BRATISLAVA - Školský odborový zväz privítal, že minister školstva zahrnul do správy o stave školstva konkrétnejšie finančné záväzky.

slovakia

left justify in out

Nové znenie správy o stave školstva po zapracovaní pripomienok verejnosti predpokladá pre obdobie rokov 2014 až 2016 zvyšovanie financií pre základné a stredné školy medziročne v priemere o 110 miliónov eur. Vo vysokom školstve by malo ísť o 20 miliónov eur. Práve konkrétnejšie záväzky financovania školstva do roku 2016 chýbali pripomienkujúcim pôvodného znenia správy - školským odborárom aj samotným učiteľom. "Za toto pána ministra chválime," hovorí predseda Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku Pavel Ondek s tým, že k ostatnému v správe sa vyjadria až po dnešnom rokovaní s ministrom.

Správa obsahuje aj záväzok pre zvyšovanie platov pedagogických a odborných zamestnancov v regionálnom školstve do roku 2020. Tí by mali podľa správy dosiahnuť plat na úrovni 1,2 násobku priemernej mzdy v národnom hospodárstve do roku 2016. Nové školské odbory by pri zvyšovaní platov učiteľov uvítali v správe razantnejšie zmeny v kratšom časovom horizonte. "Chceme, aby bolo jasne povedané, že od septembra alebo októbra 2013 sa zvýši o toľko a o toľko," hovorí predseda Nových školských odborov Ľudovít Sebelédi. "To si predstavujú tak, že tento rok nič nezvýšia a v roku 2016 zvýšia platy o 50 percent naraz?" pýta sa Sebelédi. Predsedovi Nových školských odborov sa nepozdáva ani to, že nástupný plat učiteľa je definovaný v správe až do roku 2020. Podľa nej by mal do siedmich rokov dosiahnuť priemernú výšku platu začínajúcich zamestnancov v ostatných povolaniach, v ktorých je potrebný rovnaký stupeň vzdelania. Priemerný plat učiteľov a odborných zamestnancov by zas mal do roku 2020 dosiahnuť najmenej 75 percent priemerného platu ostatných povolaní, v ktorých sa vyžaduje vysokoškolské vzdelanie.

Nové školské odbory tiež negatívne vnímajú návrh, aby zriaďovateľ mohol vetovať menovanie riaditeľa školy, ktorého navrhla rada školy. Zriaďovateľom základných škôl sú najmä obce. "Považujeme tento návrh za nekoncepčný, nezmyselný a vyslovene pre školstvo škodlivý. Právo veta pre zriaďovateľa umožní politické nominácie, legalizuje klientelizmus a rodinkárstvo," tvrdia Nové školské odbory. Navrhujú paritné zastúpenie pedagogických zamestnancov v rade školy a posilnenie jej právomocí ako dozornej rady školy. 

Ministerstvo školstva v pondelok predložilo upravené znenie Správy o stave školstva na Slovensku a o systémových krokoch na podporu jeho ďalšieho rozvoja do medzirezortného pripomienkového konania. K pôvodnému zneniu prebiehala verejná diskusia od 10. apríla do 30. júna. Ministerstvo pripomienky zozbieralo a vyhodnotilo. Do 30. septembra sa má nová správa dostať na rokovanie vlády. K materiálu prišlo 131 pripomienok, a to po odrátaní duplikácií a tých príspevkov, ktoré na správu nereagovali. Drvivá väčšina pripomienok sa pritom týka základných a stredných škôl, k vysokému školstvu sa vyjadrovala verejnosť len v desiatich percentách príspevkov. Ministra školstva Dušana Čaploviča zaviazal k vypracovaniu takéhoto dokumentu parlament počas mimoriadnej schôdze o školstve v decembri 2012, po štrajku učiteľov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona