Odborári sú s rastom minimálnej mzdy spokojní, zamestnávatelia naň nevidia dôvod

NETKY.SK • 7 Október 2015, 15:25 • 2 min
Odborári sú s rastom minimálnej mzdy spokojní, zamestnávatelia naň nevidia dôvod

BRATISLAVA – Konfederácia odborových zväzov (KOZ) SR víta dnešné rozhodnutie vlády zvýšiť minimálnu mzdu na budúci rok z 380 eur na 405 eur. Zamestnávatelia ho, naopak, považujú za neodôvodnené a politické opatrenie, ktoré môže mať za následok prepúšťanie.

slovakia

left justify in out

Každý nárast minimálnej mzdy podľa odborárov umožňuje ľuďom dôstojne žiť. „Sme radi, že vláda nepočúvala kuvičie hlasy hovoriace o tom, že každé jej navýšenie bude mať negatívny vplyv na firmy a zamestnanosť a pre minimálnu mzdu sa stráca konkurencieschopnosť. Naopak, aj na základe údajov Eurostatu sa potvrdzuje, že minimálna mzda pôsobí stabilizujúco, motivuje ľudí pracovať, znižuje fluktuáciu a má pozitívny vplyv na ekonomický vývoj,“ uviedla pre TASR hovorkyňa KOZ Martina Nemethová.

 

Republiková únia zamestnávateľov (RÚZ) sa však obáva možného ohrozenia konkurencieschopnosti podnikov. „Sme presvedčení, že takéto razantné a z pohľadu ekonomických parametrov neodôvodnené zvýšenie minimálnej mzdy bude mať skôr negatívny vplyv na trh práce, najmä v podobe menšej tvorby pracovných miest zo strany zamestnávateľov,“ reagoval jej tajomník Martin Hošták.

 

Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) SR upozornila, že za posledné dva roky sa minimálna mzda zvýšila o 15 % zo sumy 352 eur až na 405 eur. „Myslíme si, že ide skôr o politické opatrenie ako o odraz aktuálneho ekonomického vývoja, ktorému takýto prudký nárast minimálnej mzdy nezodpovedá, čo dokazuje aj tempo rastu priemernej mzdy a vývoj inflácie,“ konštatovala jej hovorkyňa Miriam Špániková.

 

„V konečnom dôsledku to, žiaľ, pocítia tí zamestnanci, ktorých bude zamestnávateľ nútený kvôli zvýšeným nákladom prepustiť, taktiež sa to dotkne dlhodobo nezamestnaných ľudí, ľudí s nízkou kvalifikáciou a ľudí z regiónov s vysokou nezamestnanosťou, ktorým sa takto veľmi skomplikuje vstup na pracovný trh,“ doplnil generálny sekretár AZZZ Oto Nevický.

 

Minimálna mzda na Slovensku na budúci rok dosiahne 405 eur. Rozhodla o tom dnes vláda, ktorá tak zvýšila sumu 400 eur z pôvodného návrhu ministra práce Jána Richtera (Smer-SD). „Vláda prijala rozhodnutie, že sa navyšuje pre rok 2016 minimálna mzda na 405 eur, čo predstavuje hodinové vyjadrenie 2,328 eura a v percentuálnom vyjadrení je to nárast o 6,58 %,“ informoval Richter po rokovaní kabinetu.

 

Za hlavný dôvod navýšenia označil zachovanie trendu, ktorý tu je od nástupu vlády a premietnutie minimálnej mzdy voči priemernej mzde v národnom hospodárstve. „V tomto prípade niet víťaza, niet porazeného. Dôležité je, aby ľudia, ktorí pracujú za takúto minimálnu mzdu, pocítili celkom reálne pre budúci rok to navýšenie,“ zdôraznil šéf rezortu práce.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona