Odborári sú pobúrení, že prednostku kliniky stále neodvolali

NETKY.SK • 12 November 2013, 11:21 • 2 min
Odborári sú pobúrení, že prednostku kliniky stále neodvolali

NITRA – Lekárske odborové združenie (LOZ) je pobúrené nečinnosťou a vyjadreniami dekanky Fakulty sociálnych vied a zdravotníctva Univerzity Konštantína Filozofa (UKF) v Nitre, ktorá stále neodvolala prednostku detskej kliniky Alenu Ďurišovú.

slovakia

left justify in out

Píše sa to v liste, ktorý dnes zaslal médiám šéf združenia a zároveň lekár detskej kliniky vo Fakultnej nemocnici v Nitre Peter Visolajský. Riaditeľ nemocnice aj ministerstvo zdravotníctva navrhli odvolanie Ďurišovej za to, že zabielila informácie v zdravotnej dokumentácii novorodenca. Dekanka Eva Sollárová dostala písomný návrh riaditeľa nemocnice na odvolanie Ďurišovej 30. októbra. Pre médiá sa vyjadrila, že ju odvolá, „keď nadobudne presvedčenie, že v nej nemá záruku garanta vzdelávania študentov“. Vo svojom poslednom stanovisku pre agentúru SITA z konca minulého týždňa napísala, že čaká na oficiálne výsledky kontroly ministerstva zdravotníctva.

„LOZ je správaním sa dekanky Evy Sollárovej pobúrené a žiada Akademický senát Fakulty sociálnych vied a zdravotníctva UKF, aby sa v čo najkratšom čase zaoberal otázkou odvolania Aleny Ďurišovej z funkcie prednostky a vyjadreniami dekanky,“ píšu odborári v liste. Zároveň apelujú na rektora Libora Vozára, aby problém riešil, pretože nekonanie a vyjadrenia dekanky Sollárovej podľa nich vážne ohrozujú dôveryhodnosť celej univerzity. Agentúra SITA požiadala o stanovisko aj Sollárovú. Rektor Vozár pre agentúru SITA povedal, že na vyjadrenia lekárskeho odborového združenia reagovať nebude a pani dekanka má vo veci odvolávania prednostky kliniky plné kompetencie a nesie za svoje rozhodnutia vecnú ako aj právnu zodpovednosť. 

Pre kauzu bielenia v zdravotnej dokumentácii Ďurišová prišla o funkciu námestníčky riaditeľa. Riaditeľ nemocnice Jozef Valocký ju odvolal 29. októbra. Pôvodne sa jej zastával a tvrdil, že v chorobopise novorodenca len upravila nesprávnu informáciu, ktorú tam predtým napísal iný lekár, bielenie však poprel. Po neutíchajúcej medializácii prípadu ju odvolal s odôvodnením, že zistil, že ho „od začiatku svojimi vyjadreniami klamala“. Prípad prešetruje Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou aj nitrianska okresná prokuratúra. 

LOZ poukazuje na to, že doteraz nenastal „ani len náznak nápravy stavu“ a pre odborárov kauza ani zďaleka vyriešená nie je. Pripomínajú tiež, že v nemocnici naďalej pretrvávajú „ponižujúce opatrenia voči lekárke Zuzane Pechočiakovej“, ktorá na bielenie v zdravotnej dokumentácii pacienta poukázala. Bývalú primárku s dlhoročnou praxou presunuli z lôžkového oddelenia na príjmovú ambulanciu, vysťahovali ju z lekárskej izby, na ktorej vymenili zámok, okresali jej ordinačné hodiny na detskej reumatologickej ambulancii a odobrali jej osobný príplatok.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies