Odborári spustili generálny štrajk proti reforme trhu práce

NETKY.SK • 29 Marec 2012, 07:10 • 2 min
Odborári spustili generálny štrajk proti reforme trhu práce

Odborári spustili generálny štrajk proti reforme trhu práce - Politika Španielske odbory vyhlásili na dnes generálny štrajk na protest proti vládnym reformám pracovného trhu a úsporným opatreniam. Podľa predpokladov bude postihnutá dopravná sieť, na večer

slovakia

left justify in out

img

Španielske odbory vyhlásili na dnes generálny štrajk na protest proti vládnym reformám pracovného trhu a úsporným opatreniam.
      Podľa predpokladov bude postihnutá dopravná sieť, na večer sú v celej krajine plánované protestné pochody.
      Štrajk sa koná deň pred tým, ako má vláda oznámiť veľké rozpočtové škrty v hodnote desiatok miliárd eur.
      Pred veľkoobchodnými centrami sa ráno zhromaždili demonštranti, niekoľko televíznych staníc prestalo vysielať a automobilky v krajine takmer prestali vyrábať, uviedla agentúra AP.
      Ministerstvo vnútra oznámilo, že polícia zadržala od polnočného začiatku štrajku 58 ľudí, deväť osôb utrpelo pri potýčkach zranenia.
      Dve najväčšie odborové organizácie vyzvali na štrajk s cieľom odmietnuť novú legislatívu, ktorá uľahčuje firmám prepustiť zamestnancov a znižuje nárok na odstupné. 
      Konzervatívna vláda premiéra Mariana Rajoya trvá na tom, že reformy vytvoria flexibilnejší systém pre podnikanie a tvorbu nových pracovných miest.
      Španielsko, ktoré má v EÚ najvyššiu mieru nezamestnanosti, je pod veľkým tlakom, aby znížilo rozpočtový deficit a dostalo pod kontrolu verejné financie.
      Podľa prieskumov sa na štrajku zúčastní len 30 percent zamestnancov, informovala spravodajská stanica BBC.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona