Odborári požadujú rovnaké platy v celej EÚ! Je to vôbec reálne?

NETKY.SK • 11 August 2017, 14:36 • 2 min
Odborári požadujú rovnaké platy v celej EÚ! Je to vôbec reálne?

BRUSEL – Zástupcovia pracujúcich, ktorí pôsobia v rámci celej Európskej Únie sa budú snažiť presadiť jednotné platové podmienky pre všetkých. Zásadný problém vidia v tom, že za tú istú vykonanú prácu sú zamestnanci odmeňovaní rôzne.

slovakia

left justify in out

Chcú dosiahnuť, aby nadnárodné korporácie vyplácali mzdy svojim zamestnancom na území celej EÚ rovnako. Cieľom odborárov je dosiahnuť, aby slovenský pracovník Volkswagenu dostával rovnakú mzdu ako zamestnanec v Nemecku, pričom by Slovák nezarábal 1800 eur, ale 4000 eur.

 

Odborári svoj návrh predstavili už aj v Bruseli a dožadujú sa rokovaní, na ktorých by sa návrh prediskutoval. Domnievajú sa totiž, že zavedením jednotných odmien pre pracovníkov na rovnakých pozíciách by sa predišlo diskriminácií, ale aj zamedzilo optimalizácii nákladov, ktoré firmy vynakladajú na mzdy.

 

Ďalšiu výhodu by bolo, že sa firmy nepresúvali z krajiny do krajiny, s víziou lacnejšej pracovnej sily. „Treba si uvedomiť, že ľudská práca je síce výrobným vstupom, ale nie je tovar, za ktorý je možné zjednávať čo najnižšiu cenu. Mala by byť adekvátne ohodnotená bez ohľadu na to, kde bol tento vstup realizovaný,“ uviedla viceprezidentka Konfederácie odborových zväzov Monika Uhlerová.

 

Ekonomický analytici však takéto opatrenia nepovažujú za správne a vnímajú jeden zásadný problém, ktorý by chudobnejším členským krajinám skôr ublížili ako pomohol. Stratili by jednu a tú najdôležitejšiu výhodu oproti ostatným štátom, kvôli ktorej si ich korporácie najčastejšie vyberú a sústredia tam svoju výrobu. „Unifikácia miezd v rámci korporácii by zásadným spôsobom znížila atraktivitu Slovenska pre investorov,“ upozornil Martin Kahanec z Inštitútu pre výskum práce.

 

Potencionálnych investorov by mohol odradiť fakt, že v menej rozvinutých krajinách sú menej kvalitné podmienky. „Prečo by investor investoval do zaučenia horšie pripravených pracovníkov, keď by ho nakoniec stáli rovnako ako nemeckí či holandskí?“ upozornil Kahanec. Treba totiž prihliadať aj na rôzne daňové či odvodové zaťaženie v jednotlivých krajinách, pričom Slovensko vychádza najdrahšie z celej EÚ.

 

Prijatím takéhoto nariadenia by mohli prísť o prácu tisíce Slovákov, pretože investorom by sa náklady na výrobu rapídne zvýšili a začali by zvažovať lacnejšie alternatívy, v konečnom dôsledku odchod. Opatrenie by uľahčilo situáciu západným krajinám. Tie by sa už nemuseli obávať odlivu investorov do východnej Európy. Niektorí odborníci celkom nerozumejú, prečo práve teraz prišli odborári s návrhom umelého dorovnávania miezd, vzhľadom na to, že platy sa konečne pohli smerom na hor aj vo východných krajinách.

 

Napríklad Slovensko zaznamenalo v posledných 7 rokoch rekordný nárast miezd, pričom v Rakúsku sa veľmi nezmenili a Talianom sa mzdy podarilo dokonca znížiť o 1,4%. EK tento návrh nepodporuje, no schvaľuje myšlienku zvyšovania minimálnych miezd. „Minimálna mzda a príjem predstavujú nielen spôsob, ako občanom a pracovníkom v EÚ zabezpečiť určitý prah dôstojnosti, ale aj prostriedok boja proti sociálnemu dumpingu,“ vyjadrila sa Zuzana Harvanová zo Zastúpenia Európskej komisie v SR.

 

EK ďalej zdôrazňuje, že nedisponuje právomocami, ktoré by ju oprávňovali k tomu, aby jednotlivým štátom určila výšku minimálnej mzdy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies