Odborári OZ KOVO sa vo Volkswagene SK voči rozhodnutiu súdu o financiách odvolajú

NETKY.SK • 13 Marec 2017, 16:21 • 2 min
Odborári OZ KOVO sa vo Volkswagene SK voči rozhodnutiu súdu o financiách odvolajú

BRATISLAVA – Základná organizácia Odborového zväzu (OZ) KOVO v automobilke Volkswagen Slovakia (VW SK) sa odvolá voči rozhodnutiu Okresného súdu Bratislava IV o tom, že nemôže nakladať s financiami na účte pôvodnej odborovej organizácie.

slovakia

left justify in out

„Toto rozhodnutie je status quo súčasnej situácie, pretože s finančnými prostriedkami na tomto účte sa nenakladalo ani predtým, ako nám bolo doručené neodkladné opatrenie,“ reagovali odborári pre TASR.

 

Rozhodnutie súdu podľa vlastných slov rešpektujú, napriek tomu, že s ním nesúhlasia. „Vo veci pripravujeme odvolanie, ktoré proti predmetnému rozhodnutiu podáme v zákonnej lehote a o ktorom bude rozhodovať krajský súd,“ avizovala základná organizácia.

 

V automobilke pôsobia dve odborové organizácie po tom, čo OZ KOVO v októbri minulého roka poslal svoju základnú organizáciu vo VW SK do likvidácie. Dôvodom bol spor medzi predsedom zväzu Emilom Machynom a vtedajším šéfom organizácie Zoroslavom Smolinským. Ten založil Moderné odbory Volkswagen, pôvodná organizácia prešla konsolidáciou.

 

Sporom sa teraz zaoberá súd. Majetok pôvodnej odborovej organizácie presahuje milión eur. O najnovšom rozhodnutí okresného súdu koncom minulého týždňa informovali moderné odbory. Súd podľa Smolinského v uznesení konštatoval, že predmetné finančné prostriedky sú tvorené výlučne členskými príspevkami členov odborov.

 

Organizácie sa pre prebiehajúci spor nevedia dohodnúť ani na spoločnom postupe v kolektívnom vyjednávaní so zamestnávateľom. Vedenie automobilky preto začiatkom februára požiadalo ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny o pridelenie rozhodcu. Ten má určiť, ktorá organizácia je oprávnená rokovať a uzatvoriť kolektívnu zmluvu. Mala by to byť tá s väčším počtom členov.

 

Moderné odbory dnes zastupujú približne 7400 z celkového počtu 10.700 zamestnancov podniku, konsolidovaná organizácia OZ KOVO počet svojich členov vyčísliť nevie. Rozhodca už obe odborové organizácie kontaktoval s výzvou na sprístupnenie dokumentov potrebných k vydaniu oprávnenia, tie mu prisľúbili spoluprácu.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies