Odborári odovzdali ministrovi Plavčanovi petíciu za zjednotenie školstva

NETKY.SK • 29 Jún 2016, 10:23 • 2 min
Odborári odovzdali ministrovi Plavčanovi petíciu za zjednotenie školstva

BRATISLAVA - Školskí odborári odovzdali v utorok (28.6.) ministrovi školstva Petrovi Plavčanovi (nominant SNS) petíciu za zjednotenie regionálneho školstva v oblasti financií. Tú podpísalo 78.030 ľudí.

slovakia

left justify in out

Školskí odborári spustili zber podpisov ešte v marci minulého roka. Petícia obsahuje dva body. Prvý je o tom, aby školy a školské zariadenia v zriaďovateľskej pôsobnosti ministerstva vnútra (napríklad bilingválne gymnázia či reedukačné zariadenia) prešli naspäť pod rezort školstva. V druhom bode žiadajú, aby financovanie materských škôl, základných umeleckých škôl (ZUŠ), jazykových škôl a školských zariadení v zriaďovateľskej pôsobnosti obcí a vyšších územných celkov prešlo zo súčasného režimu financovania originálnych kompetencií do režimu financovania prenesených kompetencií.

 

Plavčan uviedol, že rezort školstva súhlasí s prvou požiadavkou. Oficiálne sa má vyjadriť do 13. augusta tohto roku. "Čo sa týka druhej požiadavky, minister uviedol, že harmonogram postupu si vyžaduje komplexné riešenie, v ktorom je potrebná komunikácia s partnermi zo ZMOS, VÚC a Ministerstva vnútra SR," priblížila hovorkyňa ministerstva školstva pre priamo riadené organizácie Martina Slušná. Plavčan chce o tejto požiadavke informovať vládu na štvrtkovom (30.6.) zasadnutí.

 

V súčasnosti základné a stredné školy spadajú pod prenesené kompetencie miest a obcí, čo znamená, že peniaze na ich chod prichádzajú priamo od štátu vo forme normatívu na žiaka. Materské školy, ZUŠ, CVČ, školské kluby detí, školské jedálne, školské internáty patria pod originálne kompetencie miest a obcí a ich chod je platený z podielových daní miest a obcí.

 

Odborári upozorňujú, že v prípade originálnych kompetencií je problém ten, že obec si určuje sama, koľko peňazí dá z podielových daní na školské zariadenia. "Je tam odporúčanie, že 40 percent by malo ísť práve na školskú politiku alebo na financovanie škôl a školských zariadení, ktoré sú v originálnych kompetenciách. Niektoré obce to dodržiavajú, dokonca aj prekročia, ale je veľa takých obcí, ktoré využívajú tieto finančné prostriedky na iný účel, ale keďže sú to originálne kompetencie, zákon im to umožňuje," vysvetlil v minulosti šéf školských odborárov Pavel Ondek.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies