Odborári kritizujú pôsobenie Penty v zdravotníctve, dali podnet na Európsku komisiu

NETKY.SK • 9 September 2015, 12:10 • 2 min
Odborári kritizujú pôsobenie Penty v zdravotníctve, dali podnet na Európsku komisiu

BRATISLAVA - Lekárskym odborárom sa nepáči pôsobenie finančnej skupiny Penta v slovenskom zdravotníctve. S podnetom sa preto obrátili na Európsku komisiu (EK). Chcú, aby preverila jej krížové vlastníctvo zdravotnej poisťovne Dôvera a poskytovateľov zdravotnej starostlivosti.

slovakia

left justify in out

Do portfólia Penty spadajú okrem poisťovne aj viaceré nemocnice, polikliniky, laboratória či lekárne. Odborári upozorňujú, že by tak mohla zneužívať svoje postavanie na trhu. "Podozrenie vzniká najmä preto, lebo Dôvera nakupuje pre svojich poistencov zdravotnú starostlivosť. Na druhej strane vlastní Penta poskytovateľov zdravotnej starostlivosti a je najväčším súkromným vlastníkom poskytovateľov zdravotnej starostlivosti v SR," povedal šéf Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Peter Visolajský. Pripomenul, že v USA by bolo niečo takéto neprípustné. Pôsobenie súkromníka v takejto miere na trhu podľa neho nie je ani v okolitých európskych krajinách.

 

Európska komisia má okrem iného preveriť, či dôvodom pre zisk Penty v zdravotníctve nie sú výhodnejšie zmluvy od Dôvery pre jej zdravotnícke zariadenia. Podozrenia podľa odborárov nevyvracia ani klesajúci zisk Dôvery a mimoriadny nárast zisku v ostatných spoločnostiach vlastnených Pentou. Poukazujú na to, že Svet zdravia zaznamenal vlani nárast zisku o 3061 percent, ProCare o 143 percent a Mirakl o 482 percent. Cez Svet zdravia kontroluje Penta nemocnice, cez ProCare polikliniky a cez Mirakl lekárne.

 

Visolajský dnes nechcel polemizovať, čo by mohlo po podnete nasledovať ďalej. "Ak EK zistí, že Penta porušuje články Zmluvy o fungovaní EÚ pri krížovom vlastníctve zdravotnej poisťovne a poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, bude nutné otvoriť diskusiu, prečo Protimonopolný úrad vágne a bez riadneho preskúmania argumentov ako cez kopirák rozhoduje v prípade ďalších fúzií. Zároveň bude nutné viesť diskusiu s vládou, či zakročí proti krížovému vlastníctvu a špecifickému postaveniu Penty v zdravotníctve," zhrnul Visolajský.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies