Odborári KOVO hrozia štrajkom v autobusovej doprave

NETKY.SK • 18 Február 2015, 12:49 • 2 min
Odborári KOVO hrozia štrajkom v autobusovej doprave

ŽILINA - Odborový zväz (OZ) KOVO hrozí vyhlásením štrajkovej pohotovosti v celom odvetví verejnej cestnej dopravy a následne nevylučuje ani ostrý štrajk v niektorých podnikoch SAD. Odborári OZ KOVO žiadajú pre zamestnancov SAD zvýšenie priemerných miezd o 28 eur, Zväz autobusovej dopravy ponúka približne 9 eur.

slovakia

left justify in out

"My sme z našej pôvodnej požiadavky, zvýšenia priemerných miezd o 40 eur, ustúpili v predchádzajúcom kole na 36 eur a aktuálne na 28 eur. Táto naša požiadavka sa opiera aj o to, že minimálna mzda od 1. januára vzrástla o 7,9 eura, čo v absolútnom vyjadrení znamená práve týchto 28 eur. Zamestnávateľská strana z tej svojej pôvodnej požiadavky z ostatného kola kolektívneho vyjednávania, čo bolo 0,5 percenta nad očakávanú infláciu v roku 2015, v utorok ponúkla rast 1,5 percenta, čo ak beriem do úvahy najnižšie priemerné mzdy, ktoré sú na východnom Slovensku niekde okolo 650 eur, tak je to nárast niekde okolo 9 eur. Tento nárast priemerných miezd sa nám ale nezdá dostatočný pre týchto zamestnancov,“ uviedla podpredsedníčka OZ KOVO Monika Benedeková. 

 

Podľa prezidenta Zväzu autobusovej dopravy Petra Pobehu požiadavky odborárov sú pre dopravcov nerealizovateľné. "Zamestnávatelia nemôžu podpísať kolektívnu zmluvu s takýmto nárastom, pretože nie sú kryté zdroje, aby sme tento nárast zabezpečili. My sme zvažovali, akú ponuku dať, ale je pravdou, že podniky autobusovej dopravy sa v súčasnosti nachádzajú vo veľmi zložitej situácii. Vďaka skutočnostiam, že nám neustále klesá počet prepravovaných osôb, stúpa stupeň motorizácie a nemôžeme opomenúť ani dopad vládneho balíčka bezplatnej prepravy a zvýhodnenej prepravy cestujúcich,“ povedal Pobeha. 

 

Odborový zväz KOVO a Zväz autobusovej dopravy si ďalšie kolo rokovaní za účasti sprostredkovateľa naplánovali na 27. februára. "S tým, že sa ešte pokúsime tie naše dva návrhy nejakým spôsobom zbližovať. A uvidíme, či sa nám podarí dospieť k nejakému kompromisu. My však už odnes spúšťame hlasovaciu akciu podpory našich členov v prípadných ďalších nátlakových akciách. A prvým krokom bude vyhlásenie štrajkovej pohotovosti v odvetví verejnej cestnej dopravy. Samozrejme, pokiaľ by nedošlo k dohode ani v ďalšom kole kolektívneho vyjednávania, budeme zvažovať aj ostré nátlakové akcie. To znamená štrajk v niektorých podnikoch SAD,“ povedala podpredsedníčka OZ KOVO Monika Benedeková. „Myslím, že všetci chceme a máme záujem, aby autobusová doprava aj naďalej plnila svoje poslanie a poskytovala cestujúcim kvalitnú službu. Veríme stále v dohodu, pretože akékoľvek aktivity, ktoré by brali cestujúcich ako rukojemníkov, nie sú dobré a nemali by ten efekt,“ uviedol prezident Zväzu autobusovej dopravy Peter Pobeha.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona