Odborári idú zisťovať, či kuchárky a školníci dostali vyššie platy

NETKY.SK • 22 November 2013, 09:22 • 2 min
Odborári idú zisťovať, či kuchárky a školníci dostali vyššie platy

BRATISLAVA – Školskí odborári chcú zistiť, či nepedagogickí zamestnanci v školách, ako napríklad kuchárky či školníci, dostali v tomto roku avizované päťpercentné zvýšenie platov. Prípady, kde sa tak nestalo, plánujú riešiť.

slovakia

left justify in out

„Je podozrenie, že niektoré školy to nevyplácajú tak, ako sme sa dohodli. Budeme musieť urobiť kroky cez našich predsedov, aby zistili, aká je situácia u príslušných zriaďovateľov, respektíve na príslušnej škole,“ povedal pre TASR predseda školského odborového zväzu Pavel Ondek. Dodal, že zrejme nejde o masívne nevyplácanie sľúbeného zvýšenia platov, skôr o jednotlivé prípady.

Rada zväzu prijala vo štvrtok (21. 11.) uznesenie, podľa ktorého majú odborári na školách hlásiť okresným predstaviteľom zväzu zistené pochybenia. „Táto kampaň by mala byť ukončená v druhej polovici decembra,“ dodal líder školských odborárov. Odborári plánujú na základe zistení konať a informovať zriaďovateľov alebo až ministra financií.

Školskí zamestnanci si vybojovali päťpercentné zvýšenie platov minuloročným štrajkom. U nepedagogických zamestnancov však nešlo priamo do tarifných platov, ako u učiteľov, ale samosprávam, ktoré ich prerozdeľujú školám. Vláda koncom januára tohto roka rozhodla, že obciam a mestám bude posielať na vyššie platy školníkov či upratovačiek štvrťročne 4,6 milióna eur.

Minister školstva Dušan Čaplovič (Smer-SD) v apríli tohto roka povedal, že niektorým kuchárkam či upratovačkám platy v novom roku paradoxne ešte klesli. Niektoré obce podľa neho síce peniaze vyplatili, no siahli im na osobné ohodnotenia. Šéf rezortu financií Peter Kažimír (Smer-SD) vtedy označil za "veľké svinstvo", ak niekto používa štátne peniaze a na druhej strane ľuďom berie prostriedky a používa ich na niečo iné.

V roku 2014 by si nepedagogickí zamestnanci škôl mali prilepšiť o 16 eur mesačne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies