Odborári hrozia na jeseň rozsiahlejšími protestnými akciami

NETKY.SK • 30 Jún 2011, 09:08 • 2 min
Odborári hrozia na jeseň rozsiahlejšími protestnými akciami

Odborári hrozia na jeseň rozsiahlejšími protestnými akciami

slovakia

left justify in out

img

Ak sa maďarským odborárom nepodarí dohodnúť s vládou, pripravia na jeseň ráznejšie protestné akcie. Vyhlásil to dnes na jednom zo 40 miest celoštátnej protestnej demonštrácie predseda konfederácie odborových zväzov Liga István Gaskó.
      Dnes od 7.00 h začali odborári na viacerých miestach Maďarska protestné spomaľovanie dopravy. Blokovanie jazdných pruhov, ktoré potrvá podľa plánov odborárov 24 hodín, organizovali Nezávislé odbory policajtov (FRSZ).
      Podľa maďarskej tlačovej agentúry MTI Gaskó povedal, že ak sa na rokovaniach, ktoré sa medzi odborármi a vládou začnú 4. júla, nepodarí dospieť k dohode, na jeseň sa uskutoční ďalší protest.
      "Vláda úpravou zákona o štrajkoch skomplikovala možnosti protestov zamestnancov, preto na cestách a uliciach pripravíme podstatne silnejšiu a účinnejšiu protestnú akciu, než je dnešná," dodal Gaskó.
      Generálny sekretár FRSZ Géza Pongó informoval, že protestnej akcie sa zúčastnilo na 40 miestach vyše 1000 vozidiel. Na niektorých miestach protestujúci budú spomaľovať premávku až do štvrtkového rána.
      "Cieľom akcie nebolo spôsobiť problémy na cestách, ale dokázať vláde, že odborári sú schopní vyvinúť tlak nielen v Budapešti, ale aj na vidieku," konštatoval Pongó.
      Liga pred dvoma týždňami rozhodla, že 29. júna zorganizuje generálny štrajk proti opatreniam a plánom vlády týkajúcim sa zamestnancov a dôchodkov. Od celoštátneho štrajku napokon ustúpila a zorganizovala iba protest formou spomaľovania dopravy.
      Cieľom akcie, do ktorej sa zapojili viaceré odborové zväzy poriadkových a ozbrojených síl, odborári z oblasti energetiky či priemyslu, bolo protestovať proti zámeru vlády upraviť a rušiť zvýhodnený odchod do dôchodku a výsluhový dôchodok. Odborári tiež požadujú, aby vláda začala sociálny dialóg a obnovila vyjednávanie so zamestnávateľmi a zamestnancami.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies