Odborári automobilky Kia vyhlásili štrajkovú pohotovosť

NETKY.SK • 14 Máj 2013, 16:59 • 2 min
Odborári automobilky Kia vyhlásili štrajkovú pohotovosť

ŽILINA – Odborári závodu automobilky Kia v Tepličke nad Váhom pri Žiline vyhlásili štrajkovú pohotovosť, agentúru SITA o tom informoval šéf miestnych odborov Miroslav Chládek. S vedením spoločnosti sa nevedia dohodnúť na kolektívnom zvýšení platov a odmien, pričom najspornejším bodom je podľa Chládeka vyplatenie odmien za hospodársky výsledok.

slovakia

left justify in out

„Absolvovali sme už osem kôl rokovaní, o zvýšení základných miezd sme už veľmi blízko dohody. Jednorazové odmeny za hospodársky výsledok nám však firma ponúka o polovicu nižšie, ako žiadame,“ povedal predseda výboru Základnej organizácie Odborového zväzu Kia Žilina Miroslav Chládek. Podľa hovorcu Kia Motors Slovakia Jozefa Bačého automobilka zohľadňuje hospodárske výsledky pravidelne v štvrťročných odmenách zamestnancov, ktoré navyše vypláca nad rámec kolektívnej zmluvy. „Už od roku 2007 v prípade splnenia výrobného plánu každý štvrťrok vyplácame motivačné bonusy vo výške 30 percent. V minulom roku si vďaka nim prilepšili naši zamestnanci v priemere o 1 306 eur. Zároveň od spustenia sériovej výroby spoločnosť zamestnancom každoročne vypláca 55-percentný letný a 50 až 65-percentný vianočný bonus,“ uviedol Bačé.

Pôvodná kolektívna zmluva o odmeňovaní zamestnancov vypršala koncom marca, automobilka preto ako kompenzáciu a dočasné riešenie do uzatvorenia nového dodatku ponúka zamestnancom zvýšenie základnej mesačnej mzdy o 25 eur, čo je v priemere 3,2 percenta. „Vedenie spoločnosti predložilo svoj návrh priamo zamestnancom vzhľadom na to, že ani po ôsmich kolách kolektívneho vyjednávania nedošlo medzi zástupcami zamestnancov a zamestnávateľom k dohode. Podľa návrhu bude zamestnancom k zvýšenej základnej mzde v auguste vyplatený aj bonus 628 eur. Zároveň vedenie spoločnosti garantuje zachovanie motivačného ako aj dochádzkového bonusu,“ dodal Bačé. V priemere si tak operátor vo výrobe prilepší o 84 eur mesačne a ročne o viac ako 1 000 eur. 

Odborári veria, že ďalšie vyjednávanie, aj za prípadnej pomoci sprostredkovateľa, má zmysel, pretože ešte v marci automobilka podľa Chládeka nechcela vôbec zvyšovať platy a začiatkom mája už ponúka v priemere 3,2 percenta. Odborári sa preto po doručení dokumentácie z posledných kôl rokovaní chcú obrátiť na ministerstvo práce a požiadať o sprostredkovateľa. Spoločnosť Kia Motors Slovakia podľa Bačého takúto možnosť víta.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona