Odborári 11. októbra zablokujú hranice, na 30 minút prejavia svoj postoj k vláde

NETKY.SK • 4 Október 2011, 20:21 • 2 min
Odborári 11. októbra zablokujú hranice, na 30 minút prejavia svoj postoj k vláde

Odborári 11. októbra zablokujú hranice, na 30 minút prejavia svoj postoj k vláde

slovakia

left justify in out

Odborári sa rozhodli zablokovať 11. októbra slovenské hranice s Poľskom, Maďarskom, Českom a Rakúskom. Na priechody ich prídu podporiť aj kolegovia zo susedných krajín. "Chceme si navzájom vyjadriť podporu," informoval na dnešnej tlačovej konferencii šéf OZ KOVO Emil Machyna.
Slovenskí odborári spolu so zahraničnými prídu na hranice v Bergu, Drietomej, Makove, Šahách, Podspádoch a Milhosti. Na všetkých zablokujú dopravu, a to medzi 15.30 a 16.00 h popoludní. Ako ďalej vysvetlil Machyna, touto akciou nekončia prejavy nesúhlasu odborárov s vládou.
"Ďalšie veci, ktoré sa budú robiť, ohlási konfederácia odborových zväzov (KOZ)," podotkol. "Kováci" však ešte oznámili, že plánujú distribúciu plagátov o pripravovanej daňovo-odvodovej reforme. "Chceme informovať ľudí, čo im hrozí, ak bude schválená," dodal Machyna.
Odbory dlhodobo vyjadrujú nesúhlas s navrhovanou zmenou daní a odvodov. Ostro kritizujú návrhy na úpravu veku odchodu do dôchodku a jeho výpočet. "V súčasnosti percento pomeru dôchodku k priemernej mzde nezodpovedá ani tomu, k čomu sme sa zaviazali v únii," upozornil.
Zdôraznil, že ľudia nevedia, s čím môžu rátať. Vysvetlil totiž, že z priebežného piliera dostane človek pri 400-eurovom plate v budúcnosti dôchodok 80 eur. Ďalších 72 eur mu pripadne z druhého piliera, ak bude chcieť odtiaľ čerpať dôchodok 20 rokov. "Celkovo dostane 152 eur," skonštatoval.
OZ KOVO sa nestavia iba proti reforme, ale kritizuje aj postoj vlády a hlavne ministra práce Jozefa Mihála (SaS) v prípade budúcoročnej úrovne minimálnej mzdy. Mihál sa totiž vyjadril, že na prerokovávaní návrhu vo vláde, ktorá má konečné slovo, bude presadzovať jej ponechanie na dnešnej úrovni. Toto presadzujú aj zástupcovia zamestnávateľov.
"Tlak zamestnávateľov je taký obrovský, že už dnes máme pocit, že vládnu oni. Minister práce by mal hájiť záujmy občanov, nie kapitálu," uviedol Machyna. Dodal, že všetky ekonomické ukazovatele dokazujú, že minimálny zárobok môže porásť.
Ide napríklad o štatistiky ziskovosti podnikov, pridanej hodnoty či produktivity práce. "Ak my žiadame o zvýšenie mzdy o 4 %, tak je tu celkový priestor. Táto mzda je nielen ekonomický, ale aj sociálny nástroj," upozornil. Na záver dodal, že ak nebude domáci dopyt, neporastie ekonomika a nestanú sa tak realitou ani plány rezortu financií o naplnení štátneho rozpočtu.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies