Odbočovanie vpravo na červenú bude témou rokovania v parlamente

NETKY.SK • 21 September 2016, 08:41 • 2 min
Odbočovanie vpravo na červenú bude témou rokovania v parlamente

BRATISLAVA – Návrh na vyslovenie súhlasu Národnej rady Slovenskej republiky s Parížskou dohodou. To bude prvým bodom deviateho dňa schôdze Národnej rady SR. Vodný zákon z dielne opozičnej strany SaS by mal byť na programe hneď potom. Okrem toho sa budú poslanci zaoberať návrhom zákona o technických požiadavkách na výrobky a o posudzovaní zhody, aj návrhom o cestnej premávke. Zákonodarcov čaká aj hlasovanie o prerokovaných opozičných návrhoch.

slovakia

left justify in out

Poslanci NR SR za SaS Anna Zemanová a Martin Klus chcú novelou vodného zákona odstrániť nedostatky zo zákona o vodách. Prax podľa nich ukázala, že drobní odberatelia podzemnej vody zbytočne podstupujú zaťažujúci administratívny proces.

 

Novela vodného zákona podľa opozičnej dvojice poslancov reaguje na prax, ktorá preukázala nevykonateľnosť niektorých ustanovení zákona. Návrh má napraviť nedostatok súčasnej zákonnej úpravy, podľa ktorej musia aj drobní odberatelia podzemnej vody získať rozhodnutie ministerstva životného prostredia o schválení záverečnej správy. Uvedenou povinnosťou je aj nadmieru zahltená Komisia pre klasifikáciu zdrojov a zásob podzemných vôd, ktorá musí ku každej správe vykonávať oponentúru a podklad pre vydanie rozhodnutia.

 

Poslanci dnes prerokujú aj návrh poslancov Miroslava Ivana, Juraja Drobu a Vladimíra Slobodu na vydanie zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon o cestnej premávke. Poslanci za SaS chcú umožniť šoférom, aby mohli na križovatkách, kde sú semafory, odbočiť vpravo, aj keď svieti červená. Takáto možnosť funguje vo viacerých európskych krajinách. Liberáli preto predložili do parlamentu novelu cestného zákona, ktorou sa bude zákonodarný zbor zaoberať na septembrovej schôdzi. Navrhované ustanovenie má umožniť plynulú jazdu cez križovatku tým vodičom, ktorí odbočujú vpravo a svieti červená. Podľa súčasného právneho stavu totiž nie je možné pokračovať ďalej v jazde. V prípade schválenia predložený návrh umožní vodičom odbočujúcim vpravo, aby pokračovali, pokiaľ svojou jazdou neobmedzia, alebo neohrozia ďalších účastníkov cestnej premávky. Dôvodom takejto zmeny je podľa SaS zvýšenie plynulosti cestnej premávky.

 

Poslanci by dnes mali hlasovať o opozičných návrhoch zákonov. Medzi nimi o návrhu novely zákona o sociálnom poistení, o Trestnom zákone ako aj o zákonoch týkajúcich sa životného prostredia. Deviaty deň deviatej schôdze by mal trvať štandardne do devätnástej hodiny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies