Odberatelia usporia, medziročne spotrebovali menej tepla

NETKY.SK • 6 Jún 2016, 13:25 • 2 min
Odberatelia usporia, medziročne spotrebovali menej tepla

BRATISLAVA - Odberatelia tepla začiatkom tohto roku spotrebovali v medziročnom porovnaní o päť percent menej tepla. Ako uviedol Slovenský zväz výrobcov tepla (SZVT), dôvodom nižšej spotreby bolo teplé počasie.

slovakia

left justify in out

Spotrebitelia tepla, ktorí vykurujú svoje príbytky prostredníctvom centrálneho zásobovania teplom, tak môžu v budúcom roku očakávať úsporu nákladov na vykurovaní. „To, ako sa to prejaví v konečnom vyúčtovaní za tento rok, záleží ďalej od toho, aký bude vývoj počasia do konca tohto roku,“ podotkol predseda predstavenstva SZVT Miroslav Obšivaný.


Výšku celkového odberu tepla za prvé tohtoročné mesiace negatívne ovplyvnil iba chladný január, v ktorom teplári zaznamenali v priemere o 11 % vyšší odber tepla ako za predchádzajúci rok. Vo februári bol odber tepla oproti minulému roku nižší o približne 10 %. „Hoci odberatelia vykurovali v mesiaci február o deň dlhšie, keďže tento rok je prestupný, celkovo vo svojich výdavkoch na kúrenie ušetrili. Vplyv na zníženie odberu tepla mal fakt, že tohtoročný február bol v porovnaní s minulým rokom oveľa teplejší,“ doplnil Obšivaný.


V marci slovenskí teplári zaznamenali stabilnú hladinu odberu tepla. „Už v mesiaci apríl však došlo k rapídnemu poklesu odberu tepla v porovnaní s rokom 2015. Vďaka tomu, že sme zaznamenali na Slovensku výrazné oteplenie, aprílový odber tepla bol v priemere o 20 % nižší ako v roku 2015 v rovnakom období,“ konštatoval Obšivaný.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona