Od zemetrasenia v Nepále je nezvestných tisíc občanov EÚ a chýbajú stany

NETKY.SK • 1 Máj 2015, 18:13 • 2 min
Od zemetrasenia v Nepále je nezvestných tisíc občanov EÚ a chýbajú stany

KÁTHMANDU - Nepálske úrady sa pokúšajú lokalizovať 1000 občanov Európskej únie, nezvestných ešte takmer týždeň po zemetrasení, ktoré zabilo vyše 6000 ľudí, informovala dnes BBC.

slovakia

left justify in out

Odvoláva sa na predstaviteľa EÚ, podľa ktorého bola zrejme väčšina z nich na treku v blízkosti Mount Everestu alebo v odľahlých horách Langtang. Úrady dúfajú, že sú nažive, ale v oblastiach, ktoré sú po zemetrasení neprístupné.
     

Nepál požiadal o viac zahraničnej pomoci, predovšetkým lietadlá, pretože preživší naliehavo potrebujú humanitárnu pomoc.
     

Nepálske orgány očakávajú, že by bilancia mŕtvych zo sobotňajšieho zemetrasenia s magnitúdou 7,8 mohla vzrásť až na 10.0000. Zranených bolo takmer 14.000 ľudí. Prvá pomoc sa dostala do väčšiny oblastí, ale panuje naďalej neistote ohľadne osudu tisícov ľudí na odľahlých miestach.
     

Nepálsky predstaviteľ dnes povedal, že vláde sa začínajú míňať stany, ktoré rozdáva ľuďom, ktoré zostali po zemetrasení bez strechy nad hlavou. Podľa ministerstva vnútra otrasy zeme celkom alebo čiastočne zničili vyše 300.000 domov. 
     

"Už sme porozdávali 50.000 stanov. A potrebujeme ich ešte asi 400.000," citovala agentúra DPA hovorcu ministerstva vnútra Laxmiho Dhakala.
     

"Požiadali sme o stany, ale nedorazili. Máme peniaze vo fondu pomoci, ale jednoducho nie sú tu stany, ktoré by sme mohli kúpiť," povedal.
     

Vo štvrtok zobrala skupina dedinčanov v meste Sangha na niekoľko hodín za rukojemníkov dvoch mužov, predstaviteľa okresu a poslanca parlamentu, ktorí niesli do svojho obvodu humanitárnu pomoc, vrátane 400 stanov. Po intervencii z miestneho úradu ich prepustili, ale zobrali im všetky stany a časť potravinovej pomoci, ktoré priviezli.
     

Najvyššou prioritou je teraz pre preživších získať prístrešie, pretože v polovici júna prídu monzúnové dažde. "Musíme tiež presťahovať  ľudí, ak je tam nebezpečenstvo zosuvov pôdy z prívalových dažďov," citovala DPA jedného úradníka.
     

Koordinátorka humanitárnej pomoci OSN, Valerie Amosová, potvrdila, že najurgentnejšie je teraz získať prístrešie. Túto úlohu treba vyriešiť do jedného mesiaca, kým sa v Nepále začne monzúnová sezóna, zdôraznila.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona