Od zajtra sa začína volebné moratórium, vysielať sa už nebude žiadna politická reklama

NETKY.SK • 13 Marec 2019, 09:03 • 2 min
Od zajtra sa začína volebné moratórium, vysielať sa už nebude žiadna politická reklama

BRATISLAVA - Volebná kampaň k sobotňajším voľbám prezidenta SR sa skončí dnes o polnoci.

slovakia

left justify in out

Do dnešnej polnoci sa môže ešte vysielať politická reklama a rovnaký termín platí i pre možnosť finančne podporiť kandidátov na osobitný účet. Informačné moratórium pre médiá a tlačové agentúry začne platiť presne 48 hodín pred začatím volieb, teda vo štvrtok 14. marca o 7:00. Moratórium platí až do skončenia hlasovania a je počas neho zakázaná akákoľvek činnosť v prospech alebo neprospech kandidátov. Prvé kolo volieb hlavy štátu sa uskutoční v sobotu 16. marca od 7:00 do 22:00 a o priazeň približne 4,45 milióna voličov sa v ňom uchádza 13 kandidátov. Prípadné 2. kolo volieb bude 30. marca.

Počas moratória je zakázané zverejňovať informácie o kandidátoch na prezidenta v ich prospech alebo neprospech. Týka sa to rozhlasového aj televízneho vysielania, audiovizuálnej mediálnej služby na požiadanie, periodických aj neperiodických publikácií a agentúrneho spravodajstva. Tieto pravidlá sa podľa zákona o volebnej kampani „nevzťahujú na vysielanie prostredníctvom internetu“.

 

img


Súčasťou kampane sú tradične aj predvolebné plagáty, bilbordy a ďalšie propagačné materiály. Nové plagáty a bilbordy môžu pribúdať až do konca kampane. Zákon o volebnej kampani nestanovuje povinnosť odstraňovať počas moratória už umiestené plagáty, ale už sa nemôžu umiesťovať žiadne ďalšie. „V čase volebného moratória nemožno viesť kampaň, vylepovať nové plagáty, respektíve bilbordy. Zákon nerozlišuje veľkosť plagátov,“ uviedol tlačový odbor Ministerstva vnútra SR.

Za nedodržanie moratória a ďalších pravidiel zákona o volebnej kampani hrozia sankcie. Ak napríklad kandidát na prezidenta poruší moratórium, môže mu štátna volebná komisia dať pokutu od 5 000 eur do 50-tisíc eur. Za nedodržanie pravidiel financovania kampane pokutuje ministerstvo vnútra. V tomto prípade sú sankcie pre kandidátov na prezidenta od 2 000 eur do 30-tisíc eur a pre tretiu stranu od 1 000 eur do 10-tisíc eur. Ministerstvo kultúry zas môže pokutovať vydavateľov tlače a tlačové agentúry. Všetky sankcie podrobne upravuje zákon o volebnej kampani.

img


Zákon o volebnej kampani taktiež zakazuje zverejňovať výsledky volebných prieskumov, pričom tento zákaz začal platiť už 14 dní pred 1. kolom volieb, teda 2. marca o 0:00, a platí až do skončenia hlasovania. Ak sa koná druhé kolo volieb prezidenta, výsledky volebných prieskumov sa nesmú zverejňovať sedem dní predo dňom konania 2. kola a v deň volieb až do skončenia hlasovania, teda od 23. marca od 0:00 do 30. marca až do skončenia hlasovania. Posledným dňom na zverejňovanie výsledkov volebných prieskumov pred 2. kolom je 22. marec.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies