Od začiatku vojny v Sýrii prišlo o život viac ako 100-tisíc ľudí

NETKY.SK • 26 Jún 2013, 12:01 • 2 min
Od začiatku vojny v Sýrii prišlo o život viac ako 100-tisíc ľudí

BEJRÚT - Viac ako 100.000 obetí si od marca 2011 vyžiadal vojnový konflikt v Sýrii, ktorý je súčasne najdlhším a najnásilnejším spomedzi všetkých povstaní v arabskom svete.

slovakia

left justify in out

Túto novú bilanciu zverejnilo dnes Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Londýne.  Štatistika zahŕňa 18.000 padlých povstalcov, ako aj 40.000 obetí z radov provládnej armády a polovojenských jednotiek. Skutočný počet obetí však môže byť zrejme až dvojnásobne vyšší, keďže obe strany utajujú informácie o obetiach, podotýka agentúra Reuters. 

Podľa SOHR zahynulo aj 36.600 civilistov. Zvyšné obete sú neidentifikované alebo ide o príslušníkov libanonského šiitského hnutia Hizballáh, ktoré bojuje na strane režimu prezidenta Bašára Asada. Veľkým problémom občianskej vojny v Sýrii sú aj utečenci. Predseda Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) Jean-Claude Mignon pred týždňom, pri príležitosti štvrtkového Svetového dňa utečencov, uviedol, že v tomto prípade možno hovoriť o humanitárnej katastrofe, keďže svoju vlasť opustilo viac ako 1,5 milióna Sýrčanov.

Predseda PZ RE upozornil, že zlyhávaním politického riešenia dlhodobého občianskeho konfliktu v Sýrii sa humanitárna kríza iba prehlbuje a traumy utečencov budú ešte vážnejšie a hlbšie. Mignon v tejto súvislosti upozornil na viac ako pol milióna detí zo Sýrie, ktoré sú vykorenené, dezorientované, ich školský program bol zničený, pričom mnohé sa ocitli v odlúčení od svojich rodín. Veľmi často utekajú do cudziny len v sprievode ich matiek, sestier a tiet, ktoré sú samy osebe zraniteľnou skupinou, najmä v období tehotenstva.

Prípravné rokovania o konferencii v Ženeve, kde by sa malo hovoriť o ukončení konfliktu, sa v utorok v tomto švajčiarskom meste skončili bez výsledku. Predstavitelia USA a Ruska sa nedohodli ani na termíne a účastníkoch konferencie. Stále ešte neexistuje dohoda o tom, kto bude zastupovať sýrsku opozíciu a či bude za rokovacím stolom na konferencii aj Irán. 

Americký minister zahraničných vecí John Kerry a jeho ruský kolega Sergej Lavrov sa stretnú na budúci týždeň a očakávajú sa aj ďalšie rozhovory o sýrskej konferencii, uviedla v utorkovom vyhlásení OSN.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies