Od začiatku roka zomrelo na cestách 61 ľudí, polícia vyzýva na opatrnosť

NETKY.SK • 13 Apríl 2015, 17:26 • 2 min
Od začiatku roka zomrelo na cestách 61 ľudí, polícia vyzýva na opatrnosť

BRATISLAVA - Od začiatku tohto roka prišlo na slovenských cestách o život 39 vodičov a spolujazdcov, traja motocyklisti, 18 chodcov a jeden cyklista.

slovakia

left justify in out

Len počas minulého týždňa zomreli na cestách traja ľudia. Polícia aj v súvislosti s teplejším jarným počasím vyzýva verejnosť na väčšiu opatrnosť a predvídavosť. TASR informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru SR Denisa Baloghová.
     

Polícia upozorňuje, že čím teplejšie počasie je vonku, tým viac ľudí sa pohybuje na cestách, v uliciach, pri hrádzach či na ihriskách. "Pribúdajú motocyklisti, skejtbordisti, korčuliari, cyklisti, mamičky s deťmi i deti samy. Preto treba zvýšiť pozornosť, predvídať a včas reagovať," uviedla Baloghová. Ako tvrdí, motocyklisti a cyklisti majú oproti vodičom v autách veľkú nevýhodu, pretože pri páde nie sú dostatočne chránení. Aj preto by sa mali vždy chrániť nosením ochranného oblečenia, prilby či chráničov. Rovnako dôležité sú podľa polície aj reflexné prvky. 
     

"Vždy treba jazdiť podľa svojich schopností a zručností, prispôsobiť sa stavu cesty, počasiu i ďalším okolnostiam, ktoré možno predvídať," vysvetľuje hovorkyňa. Vodiči áut si musia podľa nej uvedomiť, že na cestách už treba počítať aj s inými účastníkmi cestnej premávky a sledovať spätné zrkadlá a situáciu okolo svojho auta. 
     

Polícia varuje aj pred chodcami v čiernom oblečení alebo pod vplyvom alkoholu, korčuliarmi i skejtbordistami. Chodec idúci po krajnici alebo po okraji vozovky musí mať totiž za zníženej viditeľnosti na sebe reflexné prvky alebo oblečený reflexný odev. "Korčuliari sa podľa zákona tiež považujú za chodcov, preto povinnosti ohľadom reflexných prvkov sa vzťahujú aj nich," spresnila Baloghová.
       

Taktiež upozorňuje, že chodci prechádzajúci cez priechod musia brať ohľad na prichádzajúce autá. "Najmä tým, že neprechádzajú jednotlivo, ale v skupinkách," podotkla. Pred vstupom na vozovku sa chodec musí presvedčiť, či mu nehrozí žiadne nebezpečenstvo. Ak vojde na cestu, nesmie sa tam bezdôvodne zdržiavať ani zastavovať. To platí na priechode i mimo neho. "Vodiči musia hlavne predvídať. Spomaliť najmä na miestach, kde je pravdepodobnosť výskytu chodcov. Kritické sú autobusové zastávky, často sa stáva, že chodec vybehne pred autobusom rovno pod kolesá auta," konštatuje Baloghová.
     

Dvojkolesový dopravný prostriedok Segway sa podľa polície dostáva už aj na slovenské cesty. Slovenská legislatíva považuje Segway za nemotorové vozidlo, a to za predpokladu, že jeho najväčšia konštrukčná rýchlosť nepresahuje 25 kilometrov za hodinu. 
     

"Osoba pohybujúca sa na ňom sa považuje za vodiča a vzťahujú sa na ňu pravidlá predpísané zákonom o cestnej premávke pre vodiča a pre vedenie vozidla," informuje hovorkyňa. Ako tvrdí, tieto dopravné prostriedky musia byť vybavené reflexnou úpravou povrchu či svietidlami, aby za hustej premávky či zníženej viditeľnosti boli viditeľné. Polícia zároveň odporúča, aby vodiči, ktorí jazdia na Segway, používali ochrannú prilbu. "Pri tomto dopravnom prostriedku treba brať do úvahy, že vzhľadom na druh pohonu vozidla, môže byť pre ostatných účastníkov cestnej premávky aj nepočuteľný," dodala Baloghová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona