Od začiatku roka zomrelo na cestách 173 ľudí

NETKY.SK • 25 September 2015, 10:56 • 2 min
Od začiatku roka zomrelo na cestách 173 ľudí

BRATISLAVA - Od začiatku roka do nedele 20. septembra eviduje polícia 9 434 dopravných nehôd, pri ktorých zomrelo 173 ľudí.

slovakia

left justify in out

Z nich bolo 97 vodičov a spolujazdcov, 23 motorkárov, 41 chodcov a 12 cyklistov, agentúru SITA informovala hovorkyňa Prezídia PZ Denisa Baloghová. Polícia preto upozorňuje, že s príchodom jesene číha na vodičov na cestách viac nástrah, jednak je ráno dlhšie tma, no častejšie sú aj hmly a podvečer sa skôr stmieva. Cesty sú mokré, šmykľavé a čoskoro bude na nich popadané lístie.


Zmena počasia ovplyvňuje podľa Baloghovej aj podmienky na cestách. Práve pre tieto zmeny býva tiež zhustená premávka. "Mali by na to myslieť všetci účastníci cestnej premávky a po letnej pohode zvýšiť opatrnosť a prispôsobiť sa zhoršeným podmienkam," poznamenala s tým, že na mokrej ceste treba znížiť rýchlosť a dodržiavať medzi autami väčšie rozstupy. "Brzdná dráha sa totiž predlžuje," dodala. Vodiči by si mali takisto skontrolovať svetlá na svojom aute a dať odstrániť nedostatky.


"Pozor však aj na zvýšený pohyb ľudí pri cestách, stromy pri ceste často lákajú zberačov," pripomenula hovorkyňa policajného prezídia. "Najmä na cestách medzi obcami možno podľa jej slov vidieť pobehujúce deti, pohodené bicykle a rôzne káričky, ale aj ľudí v tmavom oblečení. Vodiči by mali preto zvýšiť na týchto miestach opatrnosť," vyzvala Baloghová. Pozor na zmeny počasia by si mali dávať i motorkári, no pozornosť by mali zvýšiť tiež cyklisti. "Cyklisti majú podľa zákona povinnosť byť osvetlení a mať na sebe reflexné prvky, no len málo z nich to skutočne dodržiava. Nie je výnimočné, že jazdia na nesprávnej strane vozovky, vedľa seba a často pod vplyvom alkoholu," upozornila hovorkyňa.


Opatrnejší by mali byť aj chodci, keďže nosia v tomto období tmavé oblečenie. S používaním reflexných prvkov je to u nás už lepšie ako v minulosti, uviedla Baloghová s tým, že k tomu prispela aj novela zákona, ktorá určila chodcom povinnosť mať za zníženej viditeľnosti reflexné prvky alebo reflexný bezpečnostný odev nielen mimo obce, ale aj v nej. Okrem toho je nutné predvídať, prechádzať cez cestu na miestach na to určených a vyhýbať sa rizikovým

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies