Od začiatku roka sa vo Vatikáne nedá platiť kartou, treba mať hotovosť

NETKY.SK • 4 Január 2013, 08:10 • 2 min
Od začiatku roka sa vo Vatikáne nedá platiť kartou, treba mať hotovosť

Od začiatku roka sa vo Vatikáne nedá platiť kartou, treba mať hotovosť - Zaujímavosti Turisti vo Vatikáne, ktorí chcú navštíviť tamojšie múzeá a Sixtínsku kaplnku, kúpiť si suveníry či uhradiť iné služby, musia mať hotovosť. Talianska centrálna banka zabl

slovakia

left justify in out

img

Turisti vo Vatikáne, ktorí chcú navštíviť tamojšie múzeá a Sixtínsku kaplnku, kúpiť si suveníry či uhradiť iné služby, musia mať hotovosť. Talianska centrálna banka zablokovala Vatikánskemu mestskému štátu elektronické platby, vrátane platieb kreditnou kartou, upozornila agentúra Associated Press.

Deutsche Bank Italia, ktorá uplynulých 15 rokov poskytovala Vatikánu služby elektronických platieb, dnes oznámila, že talianska centrálna banka zrušila jej oprávnenie na túto činnosť k 31. decembru. Podľa novín Corriere della Sera Vatikán ešte v plnej miere nezaviedol bezpečnostné opatrenia Európskej únie, ktoré majú zabrániť prepieraniu špinavých peňazí. Preto s ním talianske banky nesmú zatiaľ spolupracovať.

Vatikán v reakcii uviedol, že sa poponáhľa problém vyriešiť. 

Vatikánske múzeá, jeden z najväčších komplexov umeleckých zbierok na svete, navštevujú každý deň tisíce turistov. Čakajúci v dlhom rade, ktorý sa každý deň vinie okolo múrov Vatikánu, zdôraznili, že"veľa turistov nenosí so sebou hotovosť a teraz musia zháňať eurá a nevedia kde. Kreditné karty poskytujú užitočnú službu, ktorá má byť prístupná každému a všade."

Talianska centrálna banka sa pokúša zamedziť prepieraniu peňazí z trestnej činnosti, najmä zo strany zločineckých skupín sídliacich v Taliansku, preto krajina v uplynulých rokoch sprísnila svoje pravidlá pre bankovníctvo.

Vstupné do Vatikánskych múzeí a ich obchody so suvenírmi prinášajú Vatikánu veľa peňazí podobne ako ďalšie vatikánske atrakcie, napríklad prehliadka podzemných priestorov či výstup do kupoly Baziliky sv. Petra, tam všade sa platí vstupné.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona