Od začiatku roka riešila špeciálna prokuratúra až 30 prípadov extrémizmu

NETKY.SK • 3 Apríl 2017, 13:34 • 2 min
Od začiatku roka riešila špeciálna prokuratúra až 30 prípadov extrémizmu

BRATISLAVA - Za prvý štvrťrok tohto roku rieši Úrad špeciálnej prokuratúry GP SR 30 trestných vecí týkajúcich sa extrémizmu. Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová, tejto trestnej činnosti sa v pridelených spisoch venujú prokurátori oddelenia medzinárodnej kriminality, organizovanej kriminality a terorizmu ÚŠP.

slovakia

left justify in out

V rámci prípadov, ktorými sa za tri mesiace tohto roku špeciálna prokuratúra zaoberala, bolo obvinenie vznesené v siedmich veciach, v dvoch z nich bol páchateľ rozhodnutím Špecializovaného trestného súdu vzatý do väzby. Na základe sťažnosti obvinených bola však Najvyšším súdom SR väzba zrušená. Išlo o medializované prípady Sheily Sz. (močenie na korán, hanobenie moslimskej viery) a Petra P. (fyzický útok na francúzskeho študenta čiernej pleti v Banskej Bystrici). "Počas prvého štvrťroka dominujú prejavy pravicového extrémizmu, propagácia fašistickej ideológie, s tým spojených symbolov Tretej ríše a slovenského štátu. V drvivej menšine sú zastúpené prejavy ľavicového extrémizmu," skonštatovala Tökölyová. 

Spôsob páchania trestnej činnosti sa podľa ÚŠP prispôsobuje spôsobu komunikácie v modernej dobe. "Ide najmä o statusy na sociálnych sieťach, šírenie extrémistickej ideológie prostredníctvom internetu. Orgány činné v trestnom konaní preverujú viacero prípadov vyobrazenia extrémistických symbolov takzvaným "sprejerstvom". V spolupráci so znalcami sa analyzuje  a zvažuje  trestná zodpovednosť pre šírenie extrémistickej, napríklad číselnej symboliky," povedala Tökölyová . Prokurátori podľa nej vyhodnocujú aj nenávistné prejavy, takzvaný "hate speech", a to najmä proti rómskej a židovskej komunite. 

"Koordinátor boja proti extrémizmu na ÚŠP sa okamžite začal zúčastňovať na práci na medzirezortných pracovných skupinách VRAX (Výbor pre predchádzanie a elimináciu rasizmu, xenofóbie, antisemitizmu a ostatných foriem intolerancie zriadený na Ministerstve vnútra SR) a MEKO (Medzirezortná pracovná skupina odborníkov zameraná na elimináciu rasovo motivovanej trestnej činnosti, extrémizmu a diváckeho násilia zriadená na Prezídiu PZ), kde predstavuje návrhy, prednáša pripomienky a koordinuje  kroky s políciou, bezpečnostnými zložkami, vládnymi aj mimovládnymi organizáciami," uviedla Tökölyová.

 

Úrad špeciálnej prokuratúry podľa nej prijíma trestné oznámenia a podnety od občanov, ktoré vyhodnocuje a preveruje v spolupráci s príslušnou zložkou polície, konkrétne Národnou kriminálnou agentúrou. "Obe inštitúcie spolu úzko spolupracujú a majú naplánované ďalšie koordinačné stretnutia prokuratúry a polície," dodala Tökölyová. 

Od začiatku tohto roka spadá extrémistická trestná činnosť do kompetencie Úradu Špeciálnej prokuratúry GP SR. Policajný zbor zase začiatkom roka zriadil Národnú jednotku boja proti terorizmu a extrémizmu, ktorá spadá pod Národnú kriminálnu agentúru.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies