Od začiatku októbra platí vo Veľkej Británii niekoľko nových zákonov

NETKY.SK • 10 Október 2015, 18:00 • 2 min
Od začiatku októbra platí vo Veľkej Británii niekoľko nových zákonov

LONDÝN – Od 1. októbra 2015 platí vo Veľkej Británii niekoľko nových zákonov a toto sú štyri najdôležitejšie, o ktorých by ste mali vedieť.

slovakia

left justify in out

Právo na vrátenie peňazí do 30 dní

 

img

Každý, kto si kúpi chybný tovar, má od 1. októbra 2015 nárok na vrátenie peňazí do 30 dní od dátumu nákupu. Predchádzajúci zákon hovoril len o "primeranej dobe", v závislosti od konkrétneho tovaru. Návrhy boli zahrnuté do Zákona o právach spotrebiteľa. Online nákupy sú predmetom ďalších práv spotrebiteľov.

Detektory dymu a oxidu uhoľnatého

 

img

Ak si od 1. októbra prenajmete dom, tak váš prenajímateľ bude zo zákona povinný nainštalovať detektory dymu na každé poschodie. Detektory oxidu uhoľnatého sú povinné v každej izbe, v ktorých sa nachádzajú spotrebiče so spaľovaním tuhého paliva.

Vláda hovorí, že nový zákon pomôže zachrániť 25 ľudských životov a 700 zranení ročne. Prenajímatelia, ktorí nebudú tento zákon dodržovať, môžu dostať pokutu až do výšky 5.000 libier.

Tento zákon platí len pre Anglicko, keďže Škótsko a Wales majú vlastnú prenesenú právomoc v oblasti bývania.

Parkovacia doba

 

img

Keď parkujete svoje auto na súkromnom parkovisku, tak od 1. októbra máte nárok na 10-minútovú rezervu po tom, ako vyprší platnosť vášho parkovacieho lístka. Znamená to, že do desiatich minút po čase uvedenom na lístku nemôže byť uložená pokuta.

 

Tento zákon sa vzťahuje ako na koniec plateného parkovania tak aj na koniec bezplatného parkovania. Na parkoviskách, ktorého vlastníkom je miestny výbor (council) toto platilo už aj pred 1. októbrom 2015. Zákon platí v celej Veľkej Británii.

Fajčenie v aute, keď sa v ňom nachádza dieťa

 

img

Od 1. októbra je v Anglicku a Walese nezákonné fajčiť v aute, ak sa v ňom nachádza osoba mladšia ako 18 rokov. Tento zákon sa vzťahuje rovnako na šoféra ako aj na spolujazdcov a za jeho nedodržanie je pokuta vo výške 50 libier.

Zákon sa nevzťahuje na nikoho, kto sa vezie v kabriolete so spustenou strechou a taktiež ani na elektronické cigarety. Podobný zákon by mal čoskoro nadobudnúť platnosť aj v Škótsku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona