Od začiatku Maovej "kultúrnej revolúcie" uplynulo 50 rokov

NETKY.SK • 13 Máj 2016, 12:36 • 2 min
Od začiatku Maovej "kultúrnej revolúcie" uplynulo 50 rokov

PEKING - V týchto dňoch si svet pripomína 50. výročie "veľkej proletárskej kultúrnej revolúcie" - celonárodného hnutia vedeného vodcom Komunistickej strany Číny Mao Ce-tungom. Išlo o jedno z najkontroverznejších období jeho vládnutia, píše agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Mao spustil túto desať rokov trvajúcu iniciatívu v máji 1966 vyhlásením, že do vlády a spoločnosti sa infiltrovali buržoázne prvky, ktoré musia byť vykorenené triednym bojom.

 

Na prvých zhromaždeniach sa zúčastňovali väčšinou študenti. Čoskoro vstúpili do politického boja i robotníci, vojaci a vládni činitelia. Stranícke vedenie vyzvalo ľud, aby "rozdrvil tých, čo sa vydávajú po kapitalistickej ceste".

 

Počas revolúcie bolo zavraždených 1,5-1,8 milióna ľudí, často pri verejnom lynčovaní. Mnoho osôb označených za triednych nepriateľov spáchalo samovraždu, prenasledovaných bolo najmenej 36 miliónov Číňanov, analyzuje DPA.

 

Za väčšinou prípadov zničenia kultúrnych pamiatok a za násilím voči "kontrarevolucionárom" stáli skupiny mládeže známe ako Červené gardy.

 

"Veľká proletárska kultúrna revolúcia" podľa DPA predstavuje jednu z najtemnejších kapitol novovekých čínskych dejín a v samotnej krajine je stále vnímaná ako tabu. Historici sa všeobecne zhodujú, že Mao ju využil na odstránenie svojich politických oponentov.

 

Kultúrna revolúcia sa v Číne skončila Maovou smrťou v roku 1976.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona