Od začiatku júla súdy spúšťajú elektronickú komunikáciu: Dôležité zmeny čakajú na právnické osoby

NETKY.SK • 24 Jún 2017, 15:01 • 2 min
Od začiatku júla súdy spúšťajú elektronickú komunikáciu: Dôležité zmeny čakajú na právnické osoby

BTARISLAVA – Od začiatku júla budú súdy komunikovať s právnickými osobami výlučne cez elektronické schránky.

slovakia

left justify in out

Ministerstvo spravodlivosti urobilo všetko pre to, aby boli na túto úlohu pripravené a zvládli ju.

 

Doposiaľ prebiehala elektronická komunikácia iba s firmami, ktoré mali e-schránku aktivovanú. Od 1. júla sa okruh osôb výrazne rozšíri. Právnickým osobám sa týmto dňom automaticky aktivuje e-schránka. „V súčasnosti dokončujeme práce na odstraňovaní niektorých problémov, ktoré by mohli sťažiť alebo znemožniť elektronickú komunikáciu nielen nám a súdom, ale najmä právnickým osobám,“ ozrejmil hovorca ministerstva Peter Bubla.

 

Ministerstvo sa tak, okrem iného, aktívne snaží doplniť a opraviť údaje zapísané v Obchodnom registri, aby sa štatutári dostali do svojich elektronických schránok. Doteraz zosúladilo údaje zapísané v Obchodnom registri s údajmi v Registri fyzických osôb u viac ako 5400 spoločností. Rezort pritom vyzýva štatutárov, aby si aj sami aktívne skontrolovali správnosť týchto údajov.

 

„Samozrejme asi nikdy nie je možné na sto percent dopredu zaručiť, že všetko pôjde hladko,“ pripustil Bubla. „Môže sa stať, že po spustení 'ostrej' prevádzky elektronickej komunikácie nastanú nejaké problémy, ale sme pripravení na ne hneď reagovať a odstrániť ich v čo najkratšom možnom čase,“ prisľúbil.

 

Rezort upozorňuje štatutárov právnických osôb, že je dôležité, aby si pravidelne kontrolovali elektronickú schránku. V opačnom prípade sa totiž môže stať, že prídu o dôležité informácie, alebo im uplynie lehota pre uplatnenie práva. Do elektronických schránok budú súdy odosielať svoje rozhodnutia, žiadosti, vyjadrenia, stanoviská či iné dokumenty. „Ďalšou zaslanou písomnosťou môže byť výzva súdu na zaplatenie súdneho poplatku, prípadne výzva na doplnenie podania, ak nie je zrejmé, čoho sa týka a čo sa ním sleduje. Súd tiež týmto spôsobom môže požiadať o ďalšie skutkové tvrdenia týkajúce sa sporu,“ priblížil Michal Múcska z tlačového oddelenia ministerstva.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona