Od vypuknutia vojny v Sýrii dokumentujú 161 chemických útokov, mali stovky obetí

NETKY.SK • 14 Marec 2016, 09:38 • 2 min
Od vypuknutia vojny v Sýrii dokumentujú 161 chemických útokov, mali stovky obetí

NEW YORK - Chemické zbrane boli použité v Sýrii od vypuknutia tamojšej vojny do konca roka 2015 najmenej 161-krát a spôsobili pritom smrť takmer 1500 ľudí.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Uvádza sa to v správe zverejnenej dnes neziskovou organizáciou Sýrsko-americká zdravotnícka spoločnosť (SAMS) so sídlom v USA, ktorej údaje prevzala agentúra AP. Podľa uvedeného dokumentu sú chemické útoky v Sýrii na vzostupe, pričom najmenej 69 z nich zaznamenali v priebehu posledného roka. Za celých päť rokov sýrskej občianskej vojny eviduje SAMS v tejto súvislosti celkovo 1491 mŕtvych a 14.581 zranených.

 

Združenie SAMS, podporujúce vyše 1700 pracovníkov z viac ako stovky zdravotných stredísk v Sýrii, vychádza predovšetkým z hlásení zdravotníkov, ktorí ošetrovali obete týchto útokov, ako aj z údajov iných mimovládnych organizácií a miestnych zdrojov. Zverejnenú správu označuje za doteraz najobsiahlejší súhrn takýchto útokov na území Sýrie.

 

Autori požadujú od Bezpečnostnej rady OSN a medzinárodného spoločenstva, aby urýchlene určili, kto za uvedenými útokmi stojí, a vyvodili zodpovednosť prostredníctvom Medzinárodného trestného súdu alebo iných nástrojov.

 

Sýria sa oficiálne zbavila chemických zbraní pod medzinárodným dohľadom po tom, čo v roku 2013 zahynuli stovky civilistov pri útoku sarinom na predmestí Damasku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies