Od vymenovania do funkcie šéfa NSS som prežil najťažšie obdobie v živote, zhodnotil Naď

NETKY.SK • 2 August 2022, 15:19 • 2 min
Od vymenovania do funkcie šéfa NSS som prežil najťažšie obdobie v živote, zhodnotil Naď

BRATISLAVA – Predseda Najvyššieho správneho súdu (NSS) SR Pavol Naď prežil od vlaňajšieho vymenovania do funkcie najťažšie obdobie vo svojom živote. Pre TASR to uviedol pri príležitosti prvého výročia fungovania NSS SR.

slovakia

left justify in out

„Veľmi úspešne sme rozbehli správne súdnictvo v kasačnej agende, tiež disciplinárne konania,“ zhodnotil. NSS SR začal fungovať od augusta 2021.

 

„Hlavnou výzvou bolo zabezpečiť všetky podmienky pre sudcov a podporný súdny aparát pre ich kvalitné rozhodovanie. Bolo to obrovské množstvo úkonov právnej a administratívnej povahy,“ zdôraznil Naď.
      

Okrem správnej agendy má NSS SR na starosti aj disciplinárky sudcov, prokurátorov, exekútorov a notárov. „Všetky tieto štyri profesie, ale aj široká verejnosť, od nás očakávajú v týchto dôležitých kauzách spravodlivé a kvalitne odôvodnené rozhodnutia, vydané v primeranej lehote. Tomu sme podriadili všetky prípravné procesy, predovšetkým však kreovanie disciplinárnych senátov,“ vyhlásil pre TASR.

 

img

      

Ako ďalej uviedol, v decembri 2021 súd oficiálne prevzal od Súdnej rady SR 76 disciplinárnych vecí proti sudcom, z ktorých viac ako polovicu už stihli tri disciplinárne senáty rozhodnúť a u ďalších určiť termín ústnych pojednávaní na najbližšie týždne. „Rozhodli sme aj v mediálne sledovanej kauze špeciálneho prokurátora,“ dodal.
      

Senáty sa podľa jeho slov snažia o čo najdôslednejšie preskúmanie skutkového stavu veci. „O nájdenie spravodlivého riešenia v otázke viny a trestu a tiež je badateľný aj mnou sledovaný zámer budovať judikatúru v disciplinárnych veciach tak, aby boli určované hranice správania sa sudcov, prokurátorov, exekútorov a notárov v pracovnom pôsobení a aj v súkromnom živote,“ podotkol Naď. Každý mesiac prichádza podľa jeho slov na súd viac ako desať nových disciplinárnych návrhov.

 

img

      

„Čelili sme, žiaľ, aj neodôvodneným útokom na kanceláriu súdu, spočívajúcich v nepravdivých obvineniach z vecí založených na klamstve alebo polopravdách. Aj s tým sme sa však vyrovnali predkladaním jasných argumentov o nedôvodnosti šírených informácií, ktorých zámerom bolo zjavne poškodiť meno našej inštitúcie. Posilnilo nás to,“ ozrejmil predseda súdu.
      

NSS SR má hierarchicky postavenie ako Najvyšší súd SR. Okrem správneho súdnictva a disciplinárok má za úlohu rozhodovať aj o volebných sťažnostiach.

 

Možno vás zaujme: Rozčúlený Fico reaguje na proces Súmrak! Takýto otvorený list posiela prokurátorovi



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies