Od vstupu do EÚ sme do právneho systému prevzali 1219 smerníc

NETKY.SK • 29 Marec 2014, 11:23 • 2 min
Od vstupu do EÚ sme do právneho systému prevzali 1219 smerníc

BRATISLAVA - Od vstupu Slovenska do Európskej únie (EÚ), teda od 1. mája 2004 do minuloročného novembra, Slovensko prevzalo do svojho právneho systému 1219 z celkového počtu 1231 smerníc.

slovakia

left justify in out

V súčasnosti až 85 percent právnych predpisov na Slovensku je tvorených transpozíciou legislatívy EÚ, uvádza sa v hodnotiacej správe ministerstva zahraničných vecí o 10 rokoch členstva SR v EÚ.

 

Vstup do EÚ mal podľa rezortu diplomacie zásadný vplyv na slovenský právny poriadok. Od vstupu do EÚ sa pre Slovensko totiž stali záväzné všetky ustanovenia zmlúv a aktov prijatých orgánmi EÚ pred dňom pristúpenia. Po 10 rokoch možno podľa ministerstva konštatovať, že Slovensko zvládlo problém aproximácie svojho právneho poriadku s európskou legislatívou na veľmi dobrej úrovni. "Potvrdením tohto konštatovania je Správa Európskej komisie o kontrole uplatňovania práva EÚ za rok 2012, podľa ktorej je Slovensko členským štátom EÚ so 6. najnižším počtom konaní o porušení zmluvy," píše sa v správe. Počet konaní o porušení zmluvy proti SR je dlhodobo pod priemerom EÚ. Podľa posledných údajov Európskej komisie v rámci V4 bolo Slovensko v novembri 2013 štátom s druhým najnižším počtom konaní týkajúcich sa jednotného trhu (po Maďarsku). 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona