Od úmrtia Malcolma Douglasa, experta na krokodíly, ubehne päť rokov

NETKY.SK • 22 September 2015, 13:20 • 2 min
Od úmrtia Malcolma Douglasa, experta na krokodíly, ubehne päť rokov

BROOME/BRATISLAVA - Expert na krokodíly Malcolm Douglas bol tvorcom dokumentárnych filmov o živote v divokej austrálskej prírode, ale aj zapáleným a dôsledným ochrancom životného prostredia. Od jeho nečakaného úmrtia uplynie v stredu päť rokov.

slovakia

left justify in out

Malcolm Douglas zomrel 23. septembra 2010 na masívne zranenia, ktoré utrpel pri automobilovej nehode neďaleko austrálskeho Broome.

 

Ako profesionálny lovec krokodílov začínal v 60. rokoch minulého storočia. Neskôr zasvätil svoj život ochrane prírody a týchto zaujímavých obrovských plazov.

Malcolm Douglas sa narodil 14. marca 1941 v austrálskom Beechworthe. V roku 1964, ešte ako veľmi mladý, zavesil svoju úradnícku kariéru na klinec a aj s priateľom sa vybral na šesťmesačný výlet okolo Austrálie. Cesta, ktorá zmenila Douglasovu budúcnosť, sa pretiahla na štyri roky. Dvojica cestovateľov nakrúcala svoje dobrodružstvá v divokej prírode. Na základe snímky, ktorá takto vznikla, sa začala spolupráca Malcolma Douglasa s televíziou. Jeho dokumentárne filmy z austrálskej divočiny neskôr získavali rekordy v sledovanosti v austrálskej televízii. Na televíznych kanáloch Channel Seven a Channel Nine sa vysielala napríklad filmová séria In The Bush With Malcolm Douglas (V buši s Malcolmom Douglasom) a In Search of the Big Barra (Na prieskume v Big Barra).

 

V roku 1983 si Malcolm Douglas otvoril farmu na chov krokodílov - The Broome Crocodile Park v regióne Kimberley pri severozápadnom pobreží najmenšieho svetadielu. Farma sa onedlho stala známou nielen v Austrálii, ale aj na celom svete. Na mieste obkolesenom prekrásnou prírodou sa hostia učili porozumieť prírode aj krokodílom. Dostávali tu aj lekcie z prežitia v prírode. Na farme Douglas choval viac ako 4000 plazov. Krokodíly však neboli určené len na chov, známy tvorca dokumentov sa venoval aj ich ochrane. Ako znalca ho pozývali loviť a premiestňovať problematické plazy.

 

Posledné obdobie života trápilo Malcolma Douglasa vážne ochorenie. Nejasnou ostala nehoda, pri ktorej zomrel. Našli ho pritisnutého k stromu jeho terénnym automobilom. Dožil sa 69 rokov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies