Od tragédie na Pohode uplynulo päť rokov, trestné pojednávanie ešte nevytýčili

NETKY.SK • 17 Júl 2014, 13:18 • 2 min
Od tragédie na Pohode uplynulo päť rokov, trestné pojednávanie ešte nevytýčili

TRENČÍN) – Od tragického pádu O2 Arény na hudobnom festivale Pohode uplynie v piatok (18. 7.) už päť rokov. V kauze padlo zatiaľ len súdne rozhodnutie o odškodnení, pojednávanie v trestno-právnej veci ešte ani nevytýčili.

slovakia

left justify in out

Rok 2009 je podľa organizátora festivalu Michala Kaščáka smutnou súčasťou histórie festivalu. „Prebehlo niekoľko pojednávaní v občiansko-právnom spore, ktorý vedieme s nemeckým dodávateľom. Bohužiaľ, doteraz nebolo vytýčené pojednávanie v trestno-právnej veci. Pán Bossert (majiteľ spadnutého stanu – pozn. TASR) ukázal veľkú mieru arogancie a nezáujmu o celé toto nešťastie,“ skonštatoval Kaščák s tým, že podľa jeho informácií sa Bossert vyhýba vypočutiu a naťahuje čas.

 

Myslí si však, že celá kauza je vážna vec, ktorá sa nemôže „zamiesť pod koberec“. „Verím, že naše orgány sa budú usilovať, aby sa celá vec doriešila aj súdne. Určite sú tam nejaké snahy o natiahnutie času, ja ale verím našim orgánom – aj vyšetrovateľom, aj súdnej moci, že to dotiahnu do konca. Verím aj tomu, keďže Slovensko aj Nemecko sú súčasťou Európskej únie, že sa podarí vypočuť pána Bosserta,“ zdôraznil Kaščák.

 

Ako informoval trenčiansky krajský policajný hovorca Pavol Kudlička, slovenskí policajti prostredníctvom právnej pomoci požiadali ešte v októbri minulého roku nemeckú políciu o opätovný výsluch obvineného. „Do dnešného dňa sme výsledok nedostali. Prípad je v štádiu vyšetrovania,“ skonštatoval Kudlička.

 

Tragédia na Pohode sa stala 18. júla 2009 po tom, ako prudká búrka spôsobila zrútenie stanu, ktorý postavila nemecká spoločnosť Landauer-Weihnachtscircus. Na mieste zomrel 29-ročný muž z Piešťan, ďalších 11 ľudí utrpelo ťažké a 35 ľahké zranenia. Na následky zranení zomrela v októbri 2009 19-ročná dievčina z Omšenia.

 

Ústav súdneho inžinierstva Žilinskej univerzity na základe expertízy torza stanu vydal posudok, podľa ktorého mal stan nesprávne ukotvenie viazacích pásov strešnej plachty, nesprávne vedenie viazacích pásov v rozpore s technickou príručkou, chýbajúce spojovacie prvky na pripojenie nosného prstenca stanovej strešnej krytiny a chýbajúce bočné steny. V júni 2010 obvinila polícia majiteľa stanu z Nemecka zo všeobecného ohrozenia. Hlavným dôvodom bolo nedodržanie projektovej dokumentácie predpísanej k výstavbe stanu. 

 

Okresný súd v Trenčíne vydal ešte koncom novembra 2009 platobný rozkaz, ktorým uložil žalovanému, aby zaplatil žalobcovi 6638,78 eura a náhradu trov konania 398 eur. Nemecká spoločnosť Landauer-Weihnachtscircus GmbH podala v decembri toho roku proti platobnému rozkazu súdu odpor. Pojednávanie v kauze tragédie pokračovalo naposledy na OS v Trenčíne 25. januára 2012. Pojednávanie odročili, pretože naň neprišiel štatutár nemeckej firmy Bossert. Súdny spor tak ani po piatich rokoch nie je ukončený.

 

Podľa hovorcu Krajského súdu v Trenčíne vytýčili v kauze šesť termínov pojednávania. Rozhodnutie súdu v tejto právnej veci závisí od posúdenia skutočností, na ktoré treba odborné znalosti, preto do konania pribrali Ústav súdneho inžinierstva Žilinskej univerzity v Žiline. 

 

„Ide o skutkovo aj právne zložitú vec, ktorá si vyžaduje náročné znalecké dokazovanie. Znalecký ústav podal znalecký posudok, ku ktorému účastníci konania vzniesli celkom 16 otázok, preto bolo potrebné vypracovať doplnok k znaleckému posudku. Doplnok k znaleckému posudku už súd doručil právnym zástupcom účastníkov a vytýčený bude ďalší termín pojednávania,“ skonštatoval Tarabus.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies