Od stredy platí sprísnený režim na hraniciach. Ak prichádzate zo zahraničia, povinnej karanténe sa nevyhnete

NETKY.SK • 17 Február 2021, 07:22 • 2 min
Od stredy platí sprísnený režim na hraniciach. Ak prichádzate zo zahraničia, povinnej karanténe sa nevyhnete

BRATISLAVA – Vláda v priebehu minulého týždňa prijala rozhodnutie o sprísnení režimu na hraniciach. Po novom už bude musieť každý kto do krajiny príde zo zahraničia absolvovať povinnú 14-dňovú karanténu.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Zároveň už nebude akceptovaný negatívny PCR test na koronavírus. Ruší sa zoznam menej rizikových krajín, čo znamená, že všetci navrátilci budú musieť podstúpiť povinnú 14-dňovú karanténu.

 

Povinná izolácia 

Najskôr v ôsmy deň izolácie bude možné sa nechať pretestovať RT-PCR testom. Ako informovala hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Dáša Račková, vyhláška počíta aj s niekoľkými výnimkami.

 

„Osobám, ktoré v ostatných 14 dňoch navštívili výlučne krajiny EÚ, Island, Nórsko, Lichtenštajnsko, Švajčiarsko, Spojené kráľovstvo Veľkej Británie a Severného Írska, sa nariaďuje izolácia. Osoba je testovaná PCR metódou najskôr na ôsmy deň izolácie. V prípade obdržania negatívneho výsledku testu sa izolácia končí. V prípade, že sa osoba sa na testovaní nezúčastnila a má bezpríznakový priebeh izolácie, tá sa jej končí po 14 dňoch," uviedla Račková.

 

img

 

Domáca karanténa však platí aj pre tých, ktorí sa v posledných dvoch týždňov vrátili zo zahraničia. Tieto osoby môžu taktiež podstúpiť pretestovanie najskôr v ôsmy deň od príchodu na Slovensko. Izolácia sa končí, ak je výsledok testu negatívny.

 

Deti do 10 rokov sa musia podrobiť testovaniu iba ak to nariadi lekár. Izolácia sa im končí v deň, kedy ju ukončia všetci členovia domácnosti.

 

Po príchode zo zahraničia je povinnosťou každého sa zaregistrovať na https://korona.gov.sk/ehranica. ÚVZ  SR všetkým odporúča, aby o svojom návrate informovali aj ich ošetrujúceho lekára.

 

Súvisiaci článok: Aké pravidlá platia od pondelka v okresoch podľa aktualizovaného Covid automatu?

 

Kto dostane výnimku a vyhne sa karanténe?

Výnimku z karantény dostali aj pendleri, študenti či osoby, ktoré sa musia postarať o svojich blízkych.

 

Izolácii sa vyhnú aj poľnohospodári, ktorí sa musia postarať o svoje pozemky či zvieratá. Vyhnú sa jej aj profesionálny športovci, ktorý na Slovensko prišli trénovať či pretekať.

 

Výnimka sa vzťahuje aj na pendlerov v krajinách EÚ, Nórska, Lichtenštajnska, Švajčiarska, Islandu a Veľkej Británie a ľudí, ktorí buď prekonali ochorenie COVID-19 alebo sú zaočkovaní aj druhou dávkou vakcíny pred viac ako 14 dňami.

 

img

 

Zároveň sa týka aj vodičov z povolania, záchranárov, pracovníkov kritickej infraštruktúry či osôb, ktoré do krajiny prichádzajú na lekárske vyšetrenie.

 

Dôvodom sprísňovania režimu na hraniciach, podobne ako to už týždne platí v okolitých štátoch, sú oveľa nákazlivejšie mutácie koronavírusu.

 

Toto rozhodnutie by malo prispieť k znižovaniu počtu infikovaných, hospitalizovaných a úmrtí pacientov.

 

Mohlo by vás zaujímať: Na slovenských hraniciach bude od stredy v platnosti nový režim

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies