Od spustenia zálohovania sa vyzbieralo 20 miliónov nápojových obalov

NETKY.SK • 17 Marec 2022, 15:30 • 2 min
Od spustenia zálohovania sa vyzbieralo 20 miliónov nápojových obalov

BRATISLAVA – Za necelé tri mesiace od spustenia zálohovania sa vyzbieralo 20 miliónov plastových fliaš a plechoviek. Stále pribúdajú aj nové odberné miesta. Pre TASR to uviedla riaditeľka pre vonkajšie vzťahy a komunikáciu Správcu zálohového systému Lucia Morvai.

slovakia

left justify in out

Na webe je dostupná mapa odberných miest. Ľudia si vedia vyhľadať najbližší obchod, kam môžu zálohované obaly vrátiť. Pribúdajú menšie predajne, ktoré nemajú zákonnú povinnosť odoberať obaly, poukazuje Morvai. Zálohované fľaše a plechovky sú označené veľkým písmenom Z v šípkach, ktoré je v blízkosti čiarového kódu spolu s textom zálohované.

 

img

 

Výška zálohy je jednotná pre plastové fľaše aj plechovky, a to 15 eurocentov. Distribútor musí zo zákona uvádzať cenu nápoja oddelene od zálohy obalu, ktorá sa potom nakupujúcemu zaúčtuje pri pokladnici. Zálohujú sa všetky jednorazové obaly na nápoje z plastu a kovu s objemom od 0,1 do troch litrov. Výnimku tvoria obaly z mlieka, sirupov a tvrdého alkoholu. Do konca júna 2022 dopredajú obchody staré zásoby nezálohovaných obalov. Obaly bez označenia patria do triedeného zberu.

 

Možno vás zaujme: Schválený zákon je míľnikom v reforme eurofondov na Slovensku



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies