Od smrti známeho českého skladateľa Karla Svobodu uplynulo už 10 rokov

NETKY.SK • 27 Január 2017, 13:13 • 2 min
Od smrti známeho českého skladateľa Karla Svobodu uplynulo už 10 rokov

JEVANY/BRATISLAVA – Z pera českého hudobného skladateľa Karla Svobodu pochádzajú najväčšie hity hviezdy českej populárnej hudby Karla Gotta a jeho skladby sa objavili aj v repertoári mnohých ďalších popredných českých spevákov. Piesne ako Lady Carneval, Hej, hej baby, Yvetta, Čau lásko, Jsi můj pán a ďalšie slávne hity sa hrali a dodnes hrajú po celej Európe. Jeho skladby získali ceny na najznámejších hudobných festivaloch - v Tokiu (Japonsko), Rio de Janeiru (Brazília) či v Cannes (Francúzsko).

slovakia

left justify in out

Od tragickej smrti hudobného skladateľa populárnej, muzikálovej a filmovej hudby Karla Svobodu, v sobotu 28. januára uplynie 10 rokov.

 

Narodil sa 19. decembra 1938 v Prahe (Česko). Od detstva sa venoval hre na klavír. Po maturite v roku 1957 študoval na lekárskej fakulte Univerzity Karlovej v Prahe. V 50. a 60. rokoch 20. storočia bol členom českej populárnej rockovej skupiny Mefisto, v ktorej hral na klavír. V tom čase začal komponovať aj svoje prvé skladby. Štúdia prerušil a zahájil profesionálnu dráhu v tanečných orchestroch. Neskôr sa živil ako veľmi úspešný hudobný skladateľ.

 

Meno Karla Svobodu nie je spájané iba s piesňovou tvorbou, ale tiež s veľmi úspešnými televíznymi produkciami a hudbou k celovečerným domácim a zahraničným filmom. Stal sa dvorným skladateľom režiséra Václava Vorlíčka. Napísal hudbu k českému seriálu Návštěvníci i znelku k japonským animovaným detským seriálom Včielka Mája a Nils Holgersson. Spolupracoval na mnohých seriáloch s nemeckou televíziou ZDF.

 

V 90. rokoch 20. storočia napísal svoj prvý muzikál Dracula, ktorý bol veľmi úspešným hudobným dielom (text Zdeněk Borovec, námet Richard Hes). Označovaný bol aj ako český muzikál storočia. Posledným jeho hudobným dielom bol pôvodný český muzikál Monte Cristo.

 

Karel Svoboda zomrel 28. januára 2007. Zastrelil sa vo svojej vile v Jevanoch, kde ho našla jeho manželka Vendula Svobodová.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona