Od skončenia 2. svetovej vojny uplynulo presne 69 rokov

NETKY.SK • 8 Máj 2014, 11:21 • 2 min
Od skončenia 2. svetovej vojny uplynulo presne 69 rokov

BRATISLAVA - Presne pred 69 rokmi sa v Európe oficiálne skončila druhá svetová vojna. Do platnosti totiž vstúpila dohoda o bezpodmienečnej kapitulácii nacistického Nemecka, ktorého vodca Adolf Hitler 30. apríla 1945 spáchal samovraždu v Berlíne.

slovakia

left justify in out

Za koniec vojny v Európe sa považuje kapitulácia podpísaná 7. mája vo francúzskom meste Remeš, ktorá vstúpila do platnosti 8. mája po akceptovaní dočasnou nemeckou vládou. Tá tak urobila na pokyn dočasného Hitlerovho nástupcu, veľkoadmirála Karla Dönitza. Druhá svetová vojna sa na celom svete definitívne skončila v septembri 1945 po kapitulácii Japonska.

 

Vojna, ktorá trvala šesť rokov, si vyžiadala 73 miliónov životov. Rozpútalo ju Nemecko pod Hitlerovým vedením, ku ktorému sa pridalo Taliansko a neskôr aj Japonsko. Proti takzvanej Osi sa združili Spojenci na čele s USA, Veľkou Britániou a neskôr aj vtedajším Sovietskym zväzom. Výsledkom rokovaní o novom povojnovom rozdelení Európy bol vznik takzvanej železnej opony, ktorá starý kontinent rozdelila na viac ako 40 rokov. 

 

Rusko si formálny koniec vojny pripomína 9. mája. Dôvodom je fakt, že Sovieti požadovali opakovanie aktu podpisu kapitulácie v Berlíne, keďže v Remeši údajne neboli prítomní oficiálni sovietski predstavitelia. Nemecké velenie podpísalo kapituláciu do rúk všetkých spojencov krátko pred polnocou ôsmeho mája. V Moskve už však bol nový deň.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies