Od septembra funguje cez hraničný priechod Brest zjednodušený tranzit

NETKY.SK • 6 September 2016, 14:48 • 2 min
Od septembra funguje cez hraničný priechod Brest zjednodušený tranzit

MINSK - Od 1. septembra existuje na výstupe z Bieloruskej republiky cez hraničný priechod Brest zjednodušená procedúra tranzitu. Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR o tom informuje na svojej internetovej stránke.

slovakia

left justify in out

"Do platnosti vstúpil systém elektronickej časenky, kedy sa cestujúci z bieloruskej strany môžu za poplatok zapísať do tzv. elektronického radu a v predpokladanom čase (v rozpätí hodiny) prekročiť štátnu hranicu bez dlhého čakania na pasovú, respektíve colnú kontrolu. Zjednodušený prechod sa okrem osobných automobilov vzťahuje aj na TIR, pričom pre tranzitujúcich týmto spôsobom je určený špeciálny dopravný pruh, ako i parkovisko s elektronickou návesťou informujúcou o poradí a čase prechodu," uvádza MZVaEZ.

 

Ako ďalej ministerstvo uvádza, elektronický zápis možno uskutočniť na internetovej stránke www.belarusborder.by pred plánovaným prekročením štátnej hranice od 90 dní do troch hodín.

"Cena služby je 21 BYN (cca 9,50 eura) v piatky, víkendy a deň pred sviatkom, ako i v samotný sviatok. V ostatné dni (pondelok a štvrtok) je cena stanovená na 16,8 BYN (cca 7,20 eura). Kapacita takéhoto prechodu je 20-25 automobilov za hodinu," informuje rezort diplomacie.

 

Systém tzv. elektronického radu podľa ministerstva funguje nateraz iba na hraničnom priechode Brest. Do konca roka 2017 však bieloruské orgány predpokladajú jeho zavedenie aj na ostatných 15 hraničných priechodoch.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona