Od septembra by sa malo opäť uplatňovať rozširovanie kolektívnych zmlúv

NETKY.SK • 6 Marec 2017, 15:03 • 2 min
Od septembra by sa malo opäť uplatňovať rozširovanie kolektívnych zmlúv

BRATISLAVA – Záväznosť kolektívnej zmluvy vyššieho stupňa (KZVS) aj na ďalších zamestnávateľov v odvetví sa upraví. Ministerstvo práce predložilo do pripomienkového konania návrh novely zákona o kolektívnom vyjednávaní.

slovakia

left justify in out

Právna norma by mala nadobudnúť účinnosť od 1. septembra tohto roka. Opäť by sa tak mal začať uplatňovať zákon, ktorý umožní rozširovanie záväznosti KZVS aj na ďalších zamestnávateľov v odvetví alebo v časti daného odvetvia.

 

Rezort novelou zákona reaguje na nález Ústavného súdu (ÚS) SR z minulého roka, podľa ktorého bola právna norma o rozširovaní záväznosti KZVS protiústavná. Súd rozhodol, že pri fakultatívnej extenzii o kolektívnom vyjednávaní rezort práce podľa vlastnej úvahy môže, ale nemusí rozhodnúť o extenzii. "Vo väzbe na predmetný nález navrhovaná právna úprava nemá fakultatívnu povahu," skonštatovalo ministerstvo s tým, že podľa navrhovanej právnej úpravy má zmluvná strana alebo zmluvné strany KZVS právo oznámiť, že uzatvorili reprezentatívnu kolektívnu zmluvu vyššieho stupňa. Tá má mať účinky aj na iných zamestnávateľov v odvetví alebo v časti odvetvia, v ktorom je reprezentatívna.

 

V nadväznosti na to, ak sú splnené podmienky reprezentatívnosti, ministerstvo oznámi uzatvorenie reprezentatívnej kolektívnej zmluvy v Zbierke zákonov SR. "Za účelom, aby sa k splneniu podmienok reprezentatívnosti mohli vyjadriť aj reprezentatívne združenia zamestnávateľov a zamestnancov, ministerstvo zriadi tripartitnú komisiu, ktorej môžu tieto združenia predložiť svoje stanovisko," priblížil rezort práce.

 

Ministerstvo tiež uviedlo, že nálezom ÚS SR sa taktiež namieta, že podľa zákona o kolektívnom vyjednávaní sa extenzie kolektívnej zmluvy vykonávali podzákonnou normou, a to výnosom ministerstva.

"Tento problém sa navrhuje odstrániť zavedením mechanizmu reprezentatívnej kolektívnej zmluvy vyššieho stupňa," predpokladá ministerstvo. Pri splnení zákonom presne definovaných podmienok dôjde k zverejneniu oznamu v zbierke v tom zmysle, že kolektívna zmluva vyššieho stupňa je reprezentatívna kolektívna zmluva vyššieho stupňa a vzťahuje sa na ďalších zamestnávateľov v odvetví alebo v časti odvetvia.

 

"Určenie okruhu zamestnávateľov, pre ktorých je záväzná táto kolektívna zmluva vyššieho stupňa, je dané priamo zákonom. Zároveň sa navrhuje upraviť mechanizmus, odkedy sa reprezentatívna kolektívna zmluva vzťahuje na ďalších zamestnávateľov v odvetví alebo v časti odvetvia," doplnilo ministerstvo v predkladacej správe.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona